„Ние сме светът! Ние сме децата!” („Песен за земята” – Майкъл Джексън)

В последно време се говори изключително много за дълговата криза. Говори се за трилионният дълг на САЩ, за милиардният на Гърция, Испания, Португалия и да не изброяваме всички, защото списъкът ще е дълъг. През почти изминалата 2012 година се направи „подстрижка” на гръцкият дълг от банките-кредиторки. Както коментирахме по-рано – „глътнаха малко вода”. Ако се опростят и други дългове ще глътнат още повече вода. Това определено ще е проблем. Европейският съюз обаче иска да емитира дълг за да набере пари, като тези пари ще влее в банките, които са глътнали вода. Не заради друго, а за да не стане по-лошо.

Не го ли разбрахте?! Всъщност не е сложно. Всичко е изключително просто. Не ми ли вярвате?! Толкова е просто, че ще ви задам въпроса, който отговаря на всички въпроси. Така да се каже въпросът Q (авторът прави аналогия с ръкописът Q. Митичното евангелие, което се предполага, че е в основата на всички Евангелия в Библията). Въпросът е:

Колко дължи светът?

Изключително изненадващият отговор е – НУЛА! Ще обясня защо. Нека приемем че на света сме само аз и д-р Блонд (почти като Адам и Ева в Библията). Д-р Блонд ми дава заем от 1000 долара. Значи моят дълг към нея е 1000 долара. Но! Тук следва и правилният въпрос колко дължим двамата общо, защото ние сме светът?! Ами … НУЛА! Тя има да взема 1000 долара, аз имам да давам 1000 долара, а плюс 1000 и минус 1000 прави нула чисто математически.

Значи ако аз не мога да й върна кредита и тя ми го опрости с 50%, какво ще се получи?! Ами нищо – светът продължава да дължи … познахте НУЛА! (плюс 500 минус 500 пак е нула). Единствената разлика е, че ако аз потребявам много защото съм си купил стоки с нейните пари от самата нея, аз ще живея добре, но после моите деца ще живеят зле, защото трябва да връщат моят дълг, който на всичко отгоре ще е нараснал няколкократно заради лихвите.

Ако ли пък не й го върна, тогава нейните деца ще са търпели ограничения и лишения, а моите ще си живеят добре. Да ви прилича на общественото мнение в Германия и Гърция?! Но това е втори въпрос, който предлагам да оставим за друга статия.

 

Бубата ме погледни дяволито и каза – Ми дай на Заговезни да спрат всички длъжници да си плащат, да си поискаме прошка и квото било било бе. Тъй де – да почнем начисто. За света няма да се промени нищо – все ще е нула.

Почти е прав, но все ще се появи отнякъде една змия да ни накара да опитаме ябълката. Коя е змията и какво е познанието на ябълката обаче оставяме на преценката на нашите читатели.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...