„АЙ СИКТИР С ТОЯ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА!”*

В нашата статия „Енергетика – всички ли са луди?” ( http://leconomics.com/energetika-vsichki-li-sa-ludi/ ) публикувахме, че Българският Енергиен Холдинг държи над 1 милиард по банкови сметки към 31.12.2011 г. Вчера в-к „Дневник” пусна статия по същият въпрос. А малко по-късно по информация на Медиапул Българският Енергиен Холдинг излезе със следното съобщение:

“Разработени са две алтернативи за финансиране на БЕХ ЕАД – пласиране на облигационна емисия или договаряне на заем с банка/синдикат от банки, всяка от които предполага привличане на дълг в размер до 500 милиона лева. Основната цел на процеса по привличане на дълг от страна на БЕХ ЕАД е рефинансиране на заем на НЕК ЕАД, чиито размер предполага реализиране на само една от стартираните процедури… В процеса на работа по гореспоменатите алтернативи специалистите в БЕХ ЕАД ще изберат най-подходящата в зависимост от текущото състояние на дълговите пазари и очакваните лихвени разходи.”

А имаме следните въпроси и се надяваме тези въпроси да бъдат със същият ефект както статията ни преди два дни:

  1. Какви са настоящите консолидирани налични парични средства на Българският Енергиен Холдинг и каква част от тях са необходими за нормален коефициент на незабавна ликвидност? Ако наличните са повече от нормално необходимите за дейността, защо не се използва излишъка за погасяване на дълга?!
  2. Заемът, който се цели да бъде покрит (този на НЕК за АЕЦ Белене) е в размер на 195 млн. евро, за какво са необходими останалите 55 милиона евро?
  3. Ако няма излишък от налични парични средства (колкото и да не ни се вярва, но пък и не разполагаме с последна информация за това) и са необходими суми, защо не се емитира държавен дълг на много по-ниска цена и да се увеличи с него капитала?! Да, разбираме, че това е меко казано нетрадиционен подход, но пък в крайна сметка си е от левият в десният джоб, а това че имаме ниско съотношение на дълг към БВП май беше по-скоро за хвалене на правителството, а такова в момента реално няма…

И накрая искаме да заявим следното:

„Благодаря ви, че ни четете – продължавайте, може и да доведе до по-ефективно управление!”

*-Перифраза на популярен скеч на „Тутурутка”

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...