Да бъдеш Министър в служебното правителство

Вече на няколко пъти служебният Министър Председател, както и неговият екип се опитват да обяснят, че гражданите не могат да очакват чудеса от тях. Говоренето, че основната им функция е провеждането на честни избори, че работят без парламент, т.е. без възможност за промяна на законите или пък, че ще трябват да спазват чужд Бюджет като, че ли не помагат. Не помагат, поне като промяна нагласата на хората и намаляване на очакванията. Нещо повече – има натиск от политически партии (сякаш не знаят за какво става въпрос) и на протестиращи за изпълняване на един куп искания.

Един журналист каза нещо, което макар и опростенческо като че ли се доближава най-много до истината. Той каза в едно предаване – „Разберете, той (б.а. Министъра) за два месеца не може да научи само коридорите и къде се намира тоалетната в министерството”.

За да могат да си представят поне нашите читатели за какво става въпрос ще има дадем пример с това какво представлява едно министерство. Тъй като нашият сайт се занимава с икономика, естествено ще дадем пример с Министерството на икономиката, енергетика и туризма. Друга причина да дадем този пример е, че основните искания на протестите са именно в сферата на икономиката и енергетиката.

Приемете, че ставате Министър на икономиката, енергетика и туризма. Знаете адреса на министерството – ул. „Славянска” № 8 и когато отиде заварвате:

Подопечни заместник министри – трима

Подопечни дирекции – поне 22 с незнаен брой отдели

Персонал: 2277 човека

Бюджет: Приходи – 156 милиона лева и Разходи – 84 милиона лева.

И това е както казва народа само за добро утро.

Отделно имате като собственост, за която отговаряте – Българският Енергиен Холдинг с неговите 6 милиарда оборот! А и сами сте си натресли енергиен одит, за който също отговаряте.

Плюс всичко друго трябва да се запознаете и проконтролирвате 19 програми с над 200 индикатора за следене описани в Бюджет за 2013 г. в програмен формат, разпрострял се на 101 страници (ето линк към самият документ: http://www.mi.government.bg/files/useruploads/files/budget/2013_pril_3_doklad_miet.pdf ). Изобщо не споменаваме безбройните законови и подзаконови нормативни актове.

Разбира се не трябва за забравите да се запознаете с отчетите на Министерството и на Българският Енергиен Холдинг.

Плюс всичко друго, почти няма журналист, който да не иска да вземе интервю от вас. Отделно сте длъжен да участвате на срещи, семинари дискусии и какво ли още не, включително командировки. Отделно да участвате на заседания на Министерски съвет.

Сега ми кажете как ще се почувствате ако започнат да ви критикуват, че сте се изкашляли малко накриво например?!

Е да, от друга страна който го е страх от мечки да не ходи в гората…

 

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...