Да си д-р Хаус в икономиката – 1-ва част

ЕКГ-то на икономиката

Има един сигурен начин да се натрупа несметно богатство и той е да успееш да видиш бъдещето. Казано на икономически език – да прогнозираш максимално достоверно.

Бях седнал в „При Бубата” и гледах съсредоточено компютъра докато отпивах от кафето. Той погледна зад гърба ми и ме попита:

-          Ко зяпаш пак у тоя компютър бре Ученото?

Не знам какво ме накара да го кажа, но въздъхвайки му отговорих.

-          Ми една Електро кардиограма. – и му показах ето това на екрана (прозорливо бях изтрил цифри и текст):

Graph1

 

 

 

Бубата се притесни не на шега и въкликна:

-          Въх Ученото, да не си го окъсал със сърцето бре?

За да прекратя шегите с „разбитото” ми сърце решех, че трябва да му кажа истината, защото той искрено като приятел се притесни.

-          Не е това. Просто гледам графика на Ню-Йоркската Фондова Борса. И да прав си да повярваш че прилича на кардиограма. Ако сложа обаче пълната информация и анализа към нея ще изглежда така:

NYSE

Бубата реши да не мирясва и попита:

-          И кво, това е ЕКГ на икономиката ли?

Считам, че това е едно доста сериозно и точно прозрение за човек, който никога през живота си не е отварял книга по икономика, а икономическите новини във вестниците преди да си купя къща в селото бяха просто запълване на вестникарските страници, докато се стигне до спортните резултати и новини.

Когато добавим и малко данни нещата изглеждат ето така:

NYSEAnalysisi

Сега малко анализ който нека се опитаме да прибавим и елементи на икономическата теория. Според много икономисти икономиката се развива на цикли. Има периоди на подем, има и периоди на спад. В по-горе посочената графика сме отбелязали подема на борсите в процент и колко време е отнел този период. Това са познатите от теорията средни цикли или също така цикли на Жюглар. В нашия борсов пример първият цикъл продължава 6.23 години, а вторият 6.44 години. Проблемът е, че третият цикъл вече е започнал и като, че ли стига апогеят си. Поне според Ню-Йоркската Фондова Борса. Интересното е, че през изминалите почти четири години се говори само че световната икономика е в криза… Ето защо гледах толкова съсредоточено.

Бубата едвам издържа и добави – Цикли ли са не са ли цикли, аз лично зациклих!

 

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...