Електронното правителство или отговор на въпроса „Как се лови слон?”

ElectronenSlonНека в началото ви разкажа един виц. Попитали хора с различни професии кой как лови слон.

Математика отговорил – отива  в Африка, съставя множество на животните, които не са слонове, остатъка от множеството „животни” трябва да са слонове и просто трябва да се хване единица от множеството.

Професора по математика – отделя достатъчно време, за да докаже че съществува поне един слон и после праща студентите да го уловят.

Инженера – отива в Африка. Хваща къде що види животно, после сравнява кое се доближава по характеристика до слона и това би трябвало да е уловен слон.

Икономиста – не лови слонове, защото вярва, че ако им се плати достатъчно сами ще дойдат

Търговеца – не лови слонове, но приема поръчки за уловен слон и гарантира че до 30 дни след започване на сезона за лов на слонове ще достави уловен слон

Консултанта – не знае какво е слон, още по-малко как се лови, но срещу достатъчно добър хонорар е готов да обясни на всеки как се прави.

Защо разказахме този виц?! Поводите са два. Първият е, че вчера гледахме случайно едно предаване където по принцип се занимават с пиене на кафе, масажи, баене, готвене и т.н. Та в това предаване един социолог и един журналист (???) спореха на темата дали има нужда от Министър, който да отговаря за изграждането на електронно правителство. На кой ловец на слонове от горният виц станахме свидетели оставяме на нашите интелигентни читатели сами да преценят.

Втората причина е, че гледахме интервю на един журналист с г-н Роман Василев, в което му зададе въпроса къде ще се намиракабинета му и как ще работи като няма екип. В тона на въпроса му се долавяше реалният въпрос : „Абе как приемаш поръчка за слон, като не знаеш кой ще го улови”. Накрая за придаване вероятно на екзотичност бе помолен Министъра да каже нещо на китайски.

Днес пък четем в пресата „закачливи” статии, относно ресора на г-н Василев, в които на него му се налага да обяснява, че няма сестра.

В тази връзка решихме да разясним на нашите читатели няколко основни неща и да обясним, че има шанс да се свърши много невидима за обществеността работа в този нов ресор. Най-малкото за да е наистина икономически грамотно информиран.

Първо – има осигурен финансов ресурс за създаването на електронно правителство. Само по оперативна програма „Административен капацитет” за 2013 година са осигурени 16 милиона лева, да не говорим за заделеният ресурс в Бюджета за 2013 г. Така един от съществените фактори за проекта „Електронно правителство” е налице.

Второ – има изготвена „Обща стратегия за електронно управление на в Република България 2011 – 2015 г.” Ето линк към нея ако искате да се запознаете в детайли със съдържанието й: http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/Obshta_Strategia_eGovernment_2011_2015.pdf

Когато имаме тези два фактора и добавим наличието на много нива на служители, които да работят по проекта „Електронно правителство” единственото, което липсва е Ръководител на проекта. Ето такава е реалната функция на г-н Василев. А ето и неговите думи, които явно останаха неразбрани от широката журналистическа общност: „Задачата, която съм поел, е за развитие на електронно правителство на България. Целта е в следващите два-три месеца да бъде създаден планът за изпълнение на тази задача, върху която и в момента се работи”

Ще се опитаме да разясним това за нашите читатели. Ще се опитаме също така да дадем и основните задачи (на база теорията за Управление на проекти), които при много усилена работа планира Министърът за електронното правителство да бъдат осъществени. Или ако използваме намигването в началото на нашата статия – „Ръководство за това как се лови слон”. Основните задачи са:

Дефиниране на фазите – изключително важно и основен проблем при повечето проекти, където съществуват множество единици занимаващи се с множество задачи и доставящи множество входящи данни, вместо екипна работа с точно определен принос на определен етап.

Ясни цели – не просто даване на задачи, а задаване на цели, които да бъдат специфични, измерими, амбициозни, реалистични и с определен срок (На английски принципа SMART)

Прозрачност по отношение на статуса на проекта (да сте чули отчети до сега за статуса на Електронното правителство?)

Управление на риска и преодоляване на смущенията в проекта

Ясна отговорност на Ръководителя на проекта.

Може би ви звучи прекалено учебникарско, но това са фундаментални принципи, които биха довели до разбиране в „Консултантите” на служебният кабинет по отношение Министъра за електронното правителство. Друг е въпроса дали ще разберат, че да си министър не означава непременно да имаш пет секретарки, двадесет дирекции поне сто отдела на подчинение.

Един коментар до “Електронното правителство или отговор на въпроса „Как се лови слон?””

  1. Borisov казва:

    Не мога да не поздравя автора за статията. Качествените публикации са доста малко в сравнение с подвеждащите и направо дезинформиращи такива. Затова отново – поздравления.

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...