Енергетика: Крадлив или некомпетентен – изберете сами!

Скандалното заглавие има за цел да дочетете до края. Нека започнем с комплимент към читателите на сайта, защото се оказа, че те са най-бързо и най-експертно информирани! Ето малко хронология и факти, които ни доведоха до настоящия текст:

  1. 6-ти март Leconomics публикува статия за това какво представлява БЕХ и какъв финансов отчет има, публикуван на нейната страница в Интернет ( http://leconomics.com/energetika-vsichki-li-sa-ludi/ ). Целта: запознаване на разбираем език с икономическите показатели на Българският Енергиен Холдинг.
  2. 7-ми март, в-к „Дневник” поде нашата тема и на обяд публикува статия по проблематиката, макар и през различна призма, чиито цели не се наемаме да коментираме (http://www.dnevnik.bg/biznes/finansi/2013/03/07/2015243_firmite_ot_energetikata_sa_durjali_624_mln_leva_v/?p=0#addcomment ).
  3. 7-ми март следобед БЕХ направи изявление, че не търси 1 милиард лева финансиране, а „само” 500 милиона лева, като същото бе оповестено вечерта на същият ден от в-к Дневник (http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/03/07/2017409_beh_se_samooproverga_shte_tursim_samo_500_mln_leva_a/ ).
  4. 9-ти Март в предаването на г-н Кошлуков „Факторът Кошлуков” (http://tv7.bg/faktorat-koshlukov/NewsDetails&id=9664612 ), най-известният консултант в енергетиката г-н Гамизов разисква (по неговият си начин, който не можем и не желаем да коментираме като изказ и подбуди) също проблематиката свързана с това какво представлява БЕХ, както и че на следващият ден в предаването на г-н Карбовски ще разкрие документи за казано простонародно му далаверите в енергетиката.
  5. На 10-ти Март при г-н Карбовски в „Предаването на Карбовски” (http://tv7.bg/predavaneto//video/?id=9665792 ), г-н Гамизов разкри документите, които се оказаха отчета на НЕК за 2011 г. – същият този отчет ние го публикувахме още на 6-ти март, включително и  „скандалните разкрития” в приложенията му (http://leconomics.com/nek-ne-nyama-publikuvani-finansovi-otcheti/ ).

Малко анализи и простички изводи в превод: Не познаваме г-н Гамизов и никога не сме го срещали, както и не сме имали какъвто и да е контакт с него, но в изказаното от него ни притеснява. Притесни ни факта, че това е най-известният консултант и експерт в областта на енергетиката в България (поне така си мислим, съдейки от неговите стотици участия в предавания по всички телевизии и от афишираните от него контакти с всички на високи постове в нашата държава в близките поне 10 години). Още повече ни притесниха неговите изказвания в предаването на г-н Карбовски, които от уважение към личността му приемаме за истина.

Гамизов: „когато аз отидох с това нещо (б.а. одитираният отчет на НЕК) при Делян Добрев в 6ч. преди 10 дена (б.а. означава 1-ви март 2013 г.) той изпадна в шок. Ръцете му започнаха да треперят…” И още „В понеделник следобед той събра всички отговорни хора от НЕК и ЕСО, които имат някакво отношение и всички излъгаха, че не знаят (б.а. за записите на заповед)”…

Това ни накара да си зададем следните въпроси:

-       Как може да си директор на НЕК или ЕСО и да не си си чел финансовите отчети?

-       Как може да си заместник министър на икономиката,енергетиката и туризма при това да си  с ресор „енергетика”, а по-късно и Министър на същото това министерство и да не знаеш за резултатите от одиторска проверка на дружествата, на които си принципал?

-       Как г-н Гамизов, който е един от най-големите консултанти в енергетиката и явно има сключени договори в този сектор на икономиката разбира „случайно” от журналист преди 10 дена за одиторски доклад, публичен отпреди 8 месеца? Само за справка – почти не съществува компания в България, която да сключва договор със свой контрагент преди да провери търговският регистър за всички данни (включително и финансови отчети) на този контрагент!

-       Как може „отговорните хора” на НЕК и ЕСО да не знаят за данни, които са предоставени на одиторите от собствените им служители? Тук визираме цитираните от г-н Гамизов записи на заповед.

Най-озадачаващото от всичко обаче е, че чак след падането на правителството на г-н Борисов всичко това се изкарва в публичното пространство. Неща, официално известни от 8 месеца, а неофициално и много преди това! Как неща, които са възможни за прочит и могат да бъдат разбрани от средно-добър икономист и одитор, толкова време не са били прочетени от ръководители на фирмите, държавата, контролните органи и политическите лидери !?

Защо трябваше да излязат гражданите на улицата, да се развиват „теории на конспирацията”  и да се дискутират абсолютно неправдоподобни сценарии, когато нещата са толкова простички, ясни и налични дори в общественото пространство?

Единственият възможен и непредубеден коментар във връзка с всички въпроси зададени по-горе може да бъде, че мега-структура като БЕХ, заедно с подразделенията  е управлявана само чисто технически без икономически екип от специалисти.

Всеки пробив в контрола (това означава ограничаване на възможностите за кражба до минимум) и контролните процедури на дадена фирма може да бъде разрешен и това е известно на финансовите специалисти. Известни са стотици такива практики и прилагането им дори не е толкова трудно (няма да коментираме дали е съществувало желание за прилагане на контролни процедури, защото ще е спекулативно).

Ето защо при положение, че всичко като практика и теория в тази област на контрола и контролинга е известно, остава единственото възможно обяснение, че са били назначавани неспециалисти на ключови постове. А това както вече се разбра изглейжда е много по-важен и по-сериозен проблем, отколкото кражбите. Така, че като специалисти избираме крадливите, които можем с познати и стандартни контролни процедури да изключим. Некомпетентните – не ги назначаваме ние и не можем да ги ограничим и затова повече ни притесняват те.

Освен да е в синхрон със заглавието е изглежда и удачно последният ни въпрос да е: „Абе, има ли пилот в самолета?”

Всъщност май въпросът е риторичен…

А ние?! Ние, просто се борим за РАЗБИРАЕМА информираност от страна на колкото се може повече хора и най-вече на нашите читатели.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...