Хайде с думи прости по икономическите въпроси на деня – Защо младите хора са на улицата?

Нашият сайт се появи с желанието да се противопостави на съществуващата практика „видни експерти” по телевизията и радиото да дават сложни обяснения на прости икономически събития или икономически термини. Вече се е натрупала критична маса от непознати за масовият читател термини в икономиката. Натрупало се е огромно празноговорене и липса на простички и ясни обяснения на икономическите процеси. Хайде сега простичко в няколко статии, за да е кратичко да си ги кажем важните икономически въпроси и простичките им отговори!

 

Защо младите хора са на улицата?

Ще кажете това не е икономически въпрос. Икономически е! Според нас хората са на улицата заради безработицата и ниските доходи. Младите хора имат огромна енергия. Имат огромно желание за действие. Обичайно тази енергия се изразходва на работното място. Градежа на кариера е де факто много работа с цел по-добро бъдещето и и по-добра материална осигуреност. Никаква висша психология, а прости факти

Младите хора по презумпция искат всичко, сега и веднага. Младите хора по презумпция МОГАТ! Сегашната ситуация обаче не дава работа, а да не говорим за възможност за кариера на младите хора. Не дава възможност за реализация или дори получаване на уроци ако щете, че не могат чак толкова. Пак простичък факт.

 

Решение:

Бързи и смели, дори нетрадиционни мерки за спад на младежката безработица. Всички мерки споменати до сега от правителството като борба с младежката безработица да се осъществят. Но бързо!И без куп административни процедури, изисквания, регистрации и т.н.

Дайте и бърз път с данъчни облекчения на фирми на млади хора. Толкова ли беше страшно с данъчните облекчения по ипотечни кредити на младите семейства?! Не беше!

Под бързи разбираме наистина бързи. Във фирмите масово се спускат задачи със срок вчера. Защо пък и за държавната администрация да не е така?!

Под смели разбираме дори нетрадиционно смели и дискусионни. Дискусионни и нестрадиционни означава ни повече ни по-малко поемане на отговорност. Означава смелост и „здраво дупце” за провеждането на такива мерки. Пример?! Ми например ремонтирайте, стройте или каквато и да друга дейност по държавна поръчка като поискайте и 10% новоназначени безработни в условията на търга. Намеса ли е на държавата – намеса е! Ще ви разпнат ли на кръст определени икономически кръгове за такова условие – ще ви разпнат. НО! Ще се задвижи ли колелото на заетостта – ще се задвижи. Дайте му тласък, то от там нататък ще се търкулне само.

Говорим за образователни програми и преквалификация – фирмите ще се справят чудесно с това не се безпокойте. Фирмите работят за печалба и когато имат продажби и печалба ще поемат и този разход. Дайте им икономически стимули и прости условия и те ще се справят. Силата ви е реалната икономика – дайте й млади хора и стимули, а те ще поемат от там нататък.

Простичко нали? Дискусионно и смело? О, да! Но който го е страх от мечки да не ходи в гората е казал народа. А днес… днес говори народа!

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...