Икономическият екип на служебното правителството – Адмирации!

Нашият сайт, както не веднъж сме обявявали се занимава с икономическите въпроси. Опитваме се и успяваме да се държим настрана от политиката. Ето защо бихме искали да представим накратко икономическият екип на служебното правителство, с кратък коментар.

 

Калин Христов – министър на финансите

KalinHristovНакратко за г-н Христов: ако трябва министъра на финансите да е макроикономист – избран е отличен макроикономист; ако има някой, който да влезе в Министерството на финансите като Министър и да се ориентира за 30 секунди – това е г-н Христов; ако има плакат ,който да се представи на света, че ще се гарантира финансовата стабилно и валутният борд – просто написвате Калин Христов и света ще се сети. Основните проблеми, с които би могъл да се сблъска и да не постигне добри резултати са Агенция „Митници” и ако не се сработи с шефа на НАП. За другото не берете грижи.

 

Асен Василев – министър на икономиката

AsenVasilevКаквото и да кажем за квалификацията на г-н Василев ще е малко. Като се започне от образованието в Харвард, премине се през консултиране на най-големите фирми в света и то във фирмата на Майкъл Портър (ако не знаете кой е той, това е един от най-възвеличаваните „мениджмънт гуру” в света. Лично ние сме почитатели на Нортън и Каплан, но ако не сте чели книгите на Портър отивайте да си ги купувате!) и се стигне до основаването на една от петте фирми в света за ценообразуване на самолетни билети, всичко е на топ ниво. Знае как се прави бизнес и знае как се управлява бизнес. Един от топ специалистите на България. Ако трябва да го сравняваме с г-н Делян Добрев (при цялото ни уважение към него!) е все едно да сравняваме Москвич с Бентли.

 

Кристиан Кръстев – министър на транспорта

KristianKrustevДа работиш в България, в транспорта, включително и да си бил част от администрацията си е актив. Сериозен актив. Бил е и на високи управленски постове в реалният бизнес. Три месеца не са проблем да управлява Министерството на транспорта. Мястото където със сигурност ще стъпи на мина е БДЖ. Насочваме вниманието му и към Български пощи, които са заседнали в средата на 20-ти век, както и многото да ги наречем „специални практики” по отношение на честоти и лицензи.

 

 

Роман Василев – министър за развитие на електронното правителство

RomanVasilevВтората шестица от тотото за България. Да познаваш изтока и запада еднакво добре… Да си получил образование и на двете места… Да задвижиш и да развиеш клон на голяма чуждестранна компания като Джонсън Контролс…  Само една дума остава след това изброяване – адмирации! Ако има подходящ човек за това министерство – това е той. Ще обясним защо. Създаването на електронно правителство е един мега-проект, който трябва да се ръководи на принципите на проектният мениджмънт. Това е една не толкова добре позната област на мениджмънта в България. В Джонсън Контролс това е всекидневна работа и то в областта на научната и развойна дейност. Накратко: ако има човек който да може да се справи и то на световно ниво по световни стандарти – това е г-н Василев.

 

Илияна Цанова – вицепремиер по управление на средствата от Европейският Съюз

IliqnaCanovaЧиновник в Европейската Банка за Възстановяване и Развитие. През цялата си кариера. Като г-н Дянков, но в ЕБВР а не Световната Банка. Ако ви звучи като негативна атестация – грешите. За поста, който ще заема това единствено и само адмирация. Тя знае какви са каналите в бюрокрацията за финансиране. Знае теорията и практиката в тази област. Познава и дори може да си осигури канали за контакти и на неформално ниво. Знае и е работила по инфраструктурните проекти, а това са основните приливи на финансиране. Ако имаме човек, който знае как да се справи с поверената работа – това е г-жа Цанова!

 

Не веднъж сме казвали, че не желаем да коментираме политика Плевнелиев, но и не веднъж сме казвали, че ако той започне да говори за икономика – слушайте го! Изборът му на икономически екип на служебното правителство е показателен в това отношение. Това са страхотни специалисти, а за двама от тях всяка друга квалификация освен „шестица от тотото за България” би било неглижиране.  И накрая само две кратки бележки:

-          Дано се справят със средното управленско ниво в поверените им министерства, защото то би бламирало усилията им и не зависи от познанията им.

-          Радваме се, че с тези си назначения Президента показа какви специалисти има в България и как партиите не са ги потърсили, защото нямат интерес от това.

Един коментар до “Икономическият екип на служебното правителството – Адмирации!”

  1. Bubata 2 казва:

    Дано не зачернят добрият си професионален облик.

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...