Оставка! Е и?! Пазарните индикатори не показаха инфаркт на икономиката

SOFIX200213Днес всички хора следят новините свързани с оставката на правителството. Появиха се множество специалисти, които коментираха от различни гледни точки какво се очаква. Някак си почти липсваха трезви и задълбочени оценки от икономическа гледна точка.

Прилагаме резултатите от търговията на Българска фондова борса. Вижда се, че спада не е толкова голям на фона на политическите и социологически коментари които едва ли не предвещават хаос. Да, нормално е да има страх, но в рамките на ден спад от около 2% не е фатален.

Днес особено индикативно е емисията на 6-месечни съкровищни бонове. Оказва се, че тя е успешна. Ето и съобщението на Министерството на финансите: “В условията на политическа несигурност в страната, Министерството на финансите пласира успешно шестмесечната емисия ДЦК в обем от 800 млн. лв. при годишна доходност от 1%, с което за пореден път бе потвърдено доверието на инвеститорската общност”. Годишна доходност от 1% е мечта за редица развите държави в Европейският съюз с далеч по-големи икономики – например Испания, Унгария и т.н. Нещо повече – резерва е попълнен и е на сравнително нормално ниво за началото на годината.

Какъв е изводът – икономика не се срива. Икономиката обаче не се и подобрява. Икономиката не зависи от политиката. Накратко – няма трагедии. Просто трябва работа. Много работа!

И един съвет уважаеми колеги икономисти – не е важно какво се случи, а какво да се направи!

3 Коментара до “Оставка! Е и?! Пазарните индикатори не показаха инфаркт на икономиката”

 1. Пикая на десни мозъци казва:

  Дянков и всички десни
  казаха че кризата ще
  ни подейства така че
  ще надминем
  западните икономики.
  Защото дясните закони в България ще накара
  всички фирми от
  светът да се
  подслонямят в
  България. Пикая на
  тези десни мозъци на тъпотията в тази
  държава. Десните
  предлагат заплатите да
  се понижат за да няма
  безработица.

 2. Пикая на десни мозъци казва:

  България има дефицит спрямо Швеция от порядъка на 20-милиарда. Или към 70%. Бюджета на швеция е над 50% от БВП. Ако БВП на България е 100-милиарда лева, значи дефицита е 20-милиарда.

 3. Lecomnics казва:

  Уважавам Вашето мнение. Ляво и дясно са във вечна борба, в която за радост на гражданите на Швеция е спечелил “левият” модел, но на пазарни принципи. Моля Ви само да смекчите изказа в коментарите си. Благодаря!

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...