Проста партийна сметка – половин милион на калпак за 4 г.

Ние сме малка държава. Малка като територия, като брой на населението и като икономика. Не веднъж в наши статии сме посочвали, че Епъл например държи налични парични средства колкото примерно Брутният Вътрешен Продукт на държавата за три години или пък, че Самсунг има чиста печалба за тримесечие почти колкото външният дълг на България. От друга страна сме най-бедната европейска държава.

Във всеки нормален човек възниква въпроса – „Защо се натискат партиите да спечелят вота и да управляват тази държава?”

Отговаряме веднага с нашата емблематична фраза – „Каквото и да си говорим става дума за пари!”

Ние обичаме да боравим с прости разбираеми сметки. Ето какви са те:

 1. Числител! За числител вземаме парите, които са под контрола на държавата. От една страна това е Бюджета, от друга страна са получаваните европейски средства и като трето вземаме оборота на държавните предприятия. Има и много други финансови средства, които са под контрола на държавата, но нека сме консервативни в нашият анализ. Ще смятаме простичко в милиарди. Така де, „какво тук значат някакви си милиони” за нашата бедна държава. Бюджета на държавата за 2013 г. е 18.4 милиарда лева. Очакваните средства от европейски фондове (тук цитираме депутата от ГЕРБ Моника Панайотова, която е председател на парламентарната Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове – по-подробно тук http://bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/Bulgaria_EU/Pages/Evrofondove_ravnosmetka_171212.aspx ) нето, защото трябва да изключим тези които са заложени като съфинансиране или като вноска на България в Европейският съюз са още 5.6 милиарда лева. Държавните предприятия имат съществен оборот – само БЕХ е 6 милиарда лева. Отделно има други дружества, които никак не са малко и са 100% държавни, които можем консервативно да приемем, че правят 2 милиарда лева оборот (само Холдинг БДЖ има за 2011 г. оборот от 450 милиона лева и допълнително Български Пощи – 138 милиона лева, така че подхода ни е напълно консервативен). Значи паричните средства под контрол на управляващата партия (която и да е тя!) като сбор са около 32 милиарда лева. Нека добавим, че това е годишно!
 2. Знаменател! За да се управлява държавата трябват 121 депутати. Имаме 16 министерства с да кажем десет дирекции всяко, т.е. това са още 160 човека. Имаме редица възлови държавни предприятия, агенции и комисии – още да кажем 150 човека. Областни управи и други средни чиновници по общини – да кажем още 250 човека. Други възлови места, като митници и прочее – 150 човека. Значи общо стават 831. Да кажем, че ние не сме запознати много с държавният апарат. Да не сме запознати, колко да не сме запознати?! Ами да каже ТРИКРАТНО незапознати и да грешим трикратно. Ами добре – приемаме го. Значи тези 831 човека ги умножаваме по 3 – следователно стават 2493 човека. По някакво съвпадение за една партия трябват 2500 човека. Чисто съвпадение -  честна дума! ;)

Нека допуснем (това е допускане а не констатация или обвинение), че се краде 1% от тези пари. Знаем, че общественото мнение е, че се краде много повече, но нека наистина сме консервативни  и сметнем с 1%! Това прави като годишна сума от 320 милиона лева! За четири години това 1.28 милиарда лева.

Хайде сега да направим средна сметка за четири години – 1.28 милиарда лева делено на 2500 човека прави 512 000 лева средно на човек. И това е при всички консервативни допускания, които направихме! Дори не искаме да смятаме с официалните данни за корупция които са двуцифрени като проценти!

Нека завършим с един виц, защото ако не беше тъжно щеше да е смешно:

Новобранец постъпва на работа като полицай.
На третия месец го вика началника:
- Абе, ти защо не си ходил в касата за заплата досега?
- Ама то и заплата ли имало? А аз си мислех – на ти пистолета и оправяй се сам!

 

П.П. Можете и сами да си сметнете с ваши допускания – не е сложно нали?

2 Коментара до “Проста партийна сметка – половин милион на калпак за 4 г.”

 1. Георгиев казва:

  Много добра сметка е направил уважаваният от мен автор. Обаче си мисля, че това са трохите.
  Бих желал да прочета един анализ за броя хора, които създават принадена стойност и броя хора/организации, които са на хранилката на т.н. публични разходи. Мисля, че там е заровено кучето всъде по света. Просто нашата държава има малко бели пари за черни дни и за това се тресе предсмъртно по-раничко от другите. Но и те вървят, ми се струва, по нашият път. Рано или късно всички ще паднат в капана на “публичните разходи”.
  ПП. Преди известно време проведох разговор с един заместник кмет. Общата теза на разговора беше, че в началото Хер Флик нареди да се съкратят еди си колко процента от администрацията. Кметството веднага дало битка на администрацията. Джепане, взривове…абе направо война. Когато се утаила пушилката от битката, рече заместник кмета, администрацията след съкращението била повече като състав и отдели.

  • Lecomnics казва:

   Макар и не 100% във връзка с Вашето питане Ви препоръчваме следната наша статия: http://leconomics.com/sa-boten-urok-po-ba-lgarski-ezik-i-matematika/ . Отделно и ние сме смятали, колко са заетите и фирмите работещи в реалната икономика, които реално плащат данъци и колко са на държавна хранилка. И двете сметки са почти нецензурни.

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...