Простички полезни прогнози за икономиката през 2013 г., част 3-та

Някой основни икономически показатели

Безработица – ще се нароят куп инициативи за намаляване на безработицата до изборите, включително и „изкуствено” сваляне чрез правителствени и европейски програми. Като цяло никакво структурно подобрение не може да се очаква, предвид факта че изборите ще се провеждат когато вече ще е пикът на сезонната натовареност, т.е. лек спад в безработицата се очаква до края на Юли и по инерция през Август.

Имоти – без движение. Корекции процент-два нагоре или надолу са в рамките на статистическата грешка. Ако потребителското доверието се увеличи може юли-август да се очаква леко повишение на цените. Много по-вероятно е обаче, парите да продължат да отлежават в банките и да останат на режим „бели пари за черни дни”.

Инвестиции – каквото и да се обяви, че се е случило в тази област, то е било начертано минимум година-две преди това. Обикновено сериозните инвестиции се случват три години след като се е взело решение да се направят такива. Така, че ще бъдат шумно рекламирани реализираните преди изборите инвестиции и откриване на работни места в бъдеще в следствие на тях, но реално за привличането на такива ще се заделя по-малък ресурс. Разбира се много рекламни обиколки из различни страни и участие във форуми на международно равнище ще бъдат широко прокламирани. Това бе и основната задача за приетите промени в законите целящи стимулиране на инвестициите.

Данъци, Мита и Администрация – повечето от промените са невъзможни в краткосрочен план. Данъците не се увеличават по същество, което е единственото по-добро което може да се случи. Ще се осъществят максимално бързо всички необходими мерки да излязат данни за повишени приходи и по-голям контрол. Едно две мероприятия за залавяне на контрабандни цигари или алкохол без бандерол, както и прекъсване на корупционен митнически канал са много вероятни. Може би ще се пусне и някаква част от електронното правителство или пък то ще се стартира изцяло с ограничени възможности и с много недомислици. Нищо повече от това не може да се очаква.

Доходи – истинските доходи няма как да се увеличат. Ще се увеличат доходите на лица зависими от бюджета, както и ще се търси да се осигури доход на млади хора, чрез програми, главно на Европейският съюз. Това е така, защото хората заети в реалният бизнес зависят от търсенето и предлагането на пазара и ако дейноста им не е ефектива и успешна няма как да увеличат доходите на заетите в техните фирми лица.

 

Влияние на световната икономика!!!

Накрая искаме да подчертаем, че горе изложените прогнози биха са случили единствено ако световната икономика не преживее съществена криза. Не напразно подзаглавието е с три удивителни! Такава криза би била например:

- непреодоляването на „фискалната пропаст“ от САЩ (много малко вероятно),

- съществено забавяне растежа в Китай (малко вероятно отново, но да не забравяме, че имаме нов лидер на Китай, който трябва да проведе доста реформи в страната),

- война в близкият Изток – искрено се надяваме вероятността за това да е много малка, защото тогава всички прогнози биха се объркали,

- фалит на държава членка на Европейският Съюз (малко вероятно) особено след толкова много изсипани средства в Гърция

- неочаквани резултати в икономическият или политически живот на Германия – малко вероятно

- Силни социални протести в периферните икономики на Европейският Съюз – според нас това е много по-възможно отколкото фалит на дадена държава. Много от социалните процеси в периферните икономики са достигнали точката на кипене. За нас, това е много по-вероятно и опасно.

Като цяло, най-доброто което наистина можем да очакваме от 2013 г. е тя да не бъде по-лоша от 2012г. и да не се случва никакъв катаклизъм в света.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...