Що пък да не се срещне бизнеса с правителството?! – част 1-ва

На 03.12.2012 г. се проведе седмата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в-к „Капитал“.

Почти всички участници от страна на управляващите в момента се обединиха около няколко приоритета за бъдещото развитие на България в икономическата сфера. В няколко публикации ще представим тези приоритети.

Първият приоритет около, който се обединиха участниците е привличане на нови инвестиции. Като източници бяха посочени Европейските програми, публично-частни партньорства, международни финансови инвеститори, както и от директни инвестиции. Според Президента Плевнелиев до 2020 г. страната може да привлече 50 млрд. евро съвкупни инвестиции. Според Министър Добрев, това ще бъде подпомогнато от преференции за инвеститорите стане чрез приетите промени в Закона за инвестициите през миналата седмица. Желанието на Президента е да се достигне 100% усвояемост на средствата и постигане на пакт, който да гарантира, че при смяна на правителствата системата ще продължи да функционира.

Нашият коментар:  Приветстваме тези инициативи! Приветстваме и обърнатият поглед към Китай. Тоест възможността да привлечем китайски инвестиции в България в сферата на машиностроенето, енергетиката, инфраструктурата и селското стопанство.

Най-много ни хареса обаче едно. То още веднъж доказва тезата ни, че когато президента заговори за икономика трябва да слушаме много внимателно. Имаме предвид, цитираните от него цифри. Точното посочване от къде могат да дойдат. Като човек занимаващ се с управленски консултации, мога да кажа, че това е първото, което съветвам клиентите си – ясни стратегически цели. Ясно формулиран начин на тяхното постигане. И не на последно място – в цифрово изражение! Всичко това го чухме в неговото изказване.

Нашият съвет: Ясно разписани тактически и оперативни цели. С ясни отговорници като министри и агенции. И всичко това в цифрово изражение. Всяко друго отношение към подобни инициативи ще си остане едно добро пожелание и нищо повече.

Пример:

Цел: Директни чуждестранни инвестиции в промишлеността за 2013 г. – 500 млн. евро,  от които 100 млн. евро „на зелено“!

Отговорник: Министъра на икономиката.

След това ясен план за действие и крайни срокове за постигане на целите.

 

Коментар на Бубата:  “Абе то сичко това хубаво, ама да не стане като във вица”:

Обажда се Бойко Борисов в Европейският съюз и казва:

- Моля ви, преведете ми пари!

- Разбира се: “Money”.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...