Защо не се направи партия, в която да се кандидатства!

Преди около седмица написах статията „ПРОБЛЕМ – квалифициран съм, а няма как да кандидатствам за Министър”. В нея споделях накратко, че фактите са следните:

„-          Има нужда от професионалисти в правителството и това сега е актуално предвид парламентарната криза.

-          Народа иска (и то категорично!) те да са нови лица, които не са били във властта и не са били в никоя партия.

Това са фактите. Сега обаче идва следният казус:

-          Не съм бил в никоя партия, следователно съм непознат на партийните централи, които могат да ме предложат.”

Освен множеството харесвания, обявих и конкурс за най-добро мотивационно писмо за длъжността на министър председател в служебното правителство. За съжаление въпреки протестите се появи само едно такова писмо, но макар и едно беше брилянтно (можете да го прочетете на сайта).

Получих е един коментар, който отначало ми се видя леко заядлив. Цитирам го дословно: „Като си толкова образован и квалифициран, може би щеше да се сетиш, че България по Конституция е парламентарна демокрация. Т.е. законодателната власт (която избира правителството, което е изпълнителна власт) – Парламентът се избира – това се нарича “представителна демокрация”. Т.е. ако не представляваш никого, няма как директно да “кацнеш” в министерско кресло, моето момче!”

Замислих се. И реших, че има логика в този коментар, колкото и да не ми харесва изказа „моето момче”. Може би е време да се появи партия, в която да се кандидатираш с Автобиография и да заявиш в какво можеш да си полезен. Къде и как можеш да бъдеш полезен. И да има няколко критерия:

-       Безпартиен.

-       Непринадлежност към структурите на ДС.

-       Образование

-       Квалификация и по възможност препоръки

-       Мотивационно писмо – ”Защо мисля, че мога да помогна с квалификацията си на България”

Сигурно ще попитате – и какво ще стане като се кандидатирам? Ами нищор ще се попадне в партия, която изповядва определени идеали и хора които са кандидатствали по тези идеали. След това може да се яви човек на избори и да представи своите одобрени, участвали в процедура за подбор кандидати. И тези кандидати вече са казали как могат и в коя област да помогнат в държавното управление.

И последно – при оставка на правителството борсата падна с малко и се възстанови бързо, но след обявяване на исканията на протестиращите и след очевидният политически вакуум днес, борсата наистина започна да пада упорито.

Да, предполагаме, че не е оригинално. Дори напротив – радваме се, че е така. Не е нужно да се открива топлата вода или колелото отново. Просто трябва де се направи ефективно и професионално. И да, това е начина за професионален подбор на кадри във всяка голяма корпорация по света.

И накрая – конкурса за мотивационно писмо уви още продължава, защото няма излъчен служебен кабинет.

 

2 Коментара до “Защо не се направи партия, в която да се кандидатства!”

 1. orfei казва:

  Защо не се направи партия…?
  Партия правят с пари за да бъдат създадени структурите-справка чичко Ленин!В България чакат всичко да стане от самосебе си. Българина зяпа зад оградата и чака друг да бачка.
  Имам квалификация…!
  Имаше един депутат в СДС -Сунгарски, за когото най-великото бе,че можел най-добре да регулира карбуратора/карбюратора/на Ладата. Това е пример за критерий за квалификацията на оценяващите./можех да напиша “оценящите”/
  Не съм някакъв от ДС…
  Голям праз!Ако ДС работи за България,тя е велика.В случая, работи за себе си.Никой не плюе МОСАД- и ние се възхищаваме от него.
  Не съм бил министър…
  Ако си бил министър нямаше да искаш пак да си такъв,защото вече щеше да имаш управленси опит и много неща нямаше да изглеждат като ги виждат скачащите по улицата.Истински министър е трудно нещо.
  И понеже изброените неща по-горе говорят за един скромен човек, ще завърша с думите на чичко Сталин:
  “От скромен чевек, очаквай скромни възможности!
  Сърдечен Поздрав!

 2. Lecomnics казва:

  Много хубави доводи! Всеки трябва да се съобрази с тях, но идеята беше да се инициира такова нещо, защото в момента нещата са ни напред, ни назад. Хем мразим всички партии, хем не предлагаме алтернатива. Е това е поне алтернатива.

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...