Икономически анализ с крави

KravaИмаше навремето една шега, която обясняваше какво е социализъм и капитализъм с крави. В него се обясняваше, че социализма е – имаш две крави, държавата ти ги взема, после изпълнява за една година целите за петилетка в млеконадоя, но ти не намираш мляко по магазините. Капитализма е – имаш крава, пиеш мляко. Сталинизма се обяснява според мен в такъв случай като – имаш две крави. Държавата ти ги взема и те разстрелва. Но да не се разсейваме.

Реших да обясня последните правителства по същият начин – с крави. Така де, ние обичаме простичките неща. Моля да се отбележи, че всяка прилика с действителни депутатки е напълно случайна и дори инсинуация.

Правителството на Костов. Имаш две крави и още десет дръгливи. Продаваш дръгливите, макар и на безценица. Тези дето ги купят – имат крава, пият мляко. С парите купуваш храна за кравите. Тия дето нямат крава си купуват мляко. Оттегляш се като човека осигурил две читави крави на обществото. Не те искат пак, защото си с десет макар и дръгливи крави по-малко.

Правителството на Симеон. Имаш две крави. Двете крави са гладни. Почти не дават мляко. Идват специалисти от чужбина, които захранват кравите според ученото в чужбина. Накрая кравите са пак дръгливи, но министрите се оттеглят с няколко мандри след мандата.

Правителството на тройната коалиция. Имаш две дръгливи крави. Едната ражда теленце. Теленцето се изяжда по схемата три-пет-осем. Удря те късмета и става чудо – от небето вали свежа трева и кравичките стари и болни все пак наддават. Предлагат ти крава от Европа, но ти искаш да я изядеш, а не да я отглеждаш. Те не ти я дават. Оттегляш се три пъти по сит, пет пъти по-сит или пък осем пъти по-сит. Оставяш две стари, но читави крави.

Правителството на Борисов. Получаваш две крави. Дорде ги получиш едната умира. Другата с кански мъки дава заради старост постно мляко, колкото да не умреш от глад. От Европа пращат телешка кайма вместо крава, за да сте поне наядени и да не предизвикате бунтове. Става нещастие и те удря ток, докато доиш кравата. Оттегляш се доброволно след като си раздал 30 кебапчета от европейската кайма.

Бъдещото правителство. Имаш една стара дръглива крава, която вече иска да се оттегли от живота. От Европа ти обещават още кайма. Пита се как с европейска кайма и умираща крава да покажеш на народа че ще има две крави дето ще дават мляко…

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...