ЕНЕРГЕТИКА – всички ли са луди?!

Днес чета в специализираните сайтове, че Българският Енергиен Холдинг планира да изтегли 1 млрд. финансиране. Преди седмица получи рейтинг от рейтинговата агенция Fitch BB+ и това бе посрещнато с фанфари. И всичко това под фанфари, ръкопляскания и „спонтанни” викове „Браво!”.

Всички ли са луди пък се питаме ние?!

Някой има ли представа какво е БЕХ?! Никой, ама никой не пише за тази „фирмичка”. Хората са на улицата, правителството падна, парламента ще го разпуснат… Никой не пита обаче за БЕХ, може би защото показва печалба от 263 МИЛИОНА лева, което за българските условия е колосална сума и никой не пита не трябва ли всъщност да е много повече или много по-малко. Някой казва по телевизията, че сметките на хората са надписани с 64 милиона лева. И определени лица се смеят с глас, защото това са дребни стотинки. Не ми ли вярвате?!

Хайде да се вгледаме в нещо, което е пред очите на всички, но всички си затварят очите! Залепват си очите дори. Ето ви „фирмичката” Български Енергиен Холдинг АД:

 1. Българският енергиен холдинг притежава 100% от следните фирми:

-          АЕЦ „Козлодуй”

-          „Булгаргаз” ЕАД

-          „Булгартел” ЕАД

-          „Булгартрансгаз” ЕАД

-          „Национална Електрическа Компания” ЕАД

-          „ТЕЦ Марица изток 2” ЕАД

 1. Българският енергиен холдинг притежава участия в още 10 дружества с дялове за 132 милиона лева, включително и в „КонтурГлобал Марица Изток 3” с 27 %.
 2. Оборота за 2011 г на тази „фирмичка” е 6.1 МИЛИАРДА лева! Ще го напиша и по друг начин, за да стане ясно – 6 128 539 000 лева! Написах го така защото за обикновеният българин в безкрайността величините се срещат.
 3. Само ДДС-то на тази сума е 1.2 МИЛИАРДА лева.

Успяхте ли да придобиете представа?!

Да преминем нататък, защото става все по интересно. Това са все пак 121 страници на „Консолидиран годишен доклад за дейността и Консолидираният финансов отчет към 31 декември 2011 година”, в който има хиляди цифри и всяка една от тях говори много. Но си задаваш въпроса верни ли са. Одиторите от Ърнст и Янг се притесняват, че има много неизвестни и дава четири квалификации. Преведено на прост език „квалификации” означава, че изобщо не могат да са сигурни и не дават мнение дали определено нещо е така. Самите квалификации „преведени” на прост език са следните (истинските можете да прочетете в самият доклад)

-          Оценката на активите е неблагонадеждна, а за определени активи не е правена

-          Стои като актив разходите направени по изграждането АЕЦ „Белене” за 1.2 МИЛИАРДА лева и тъй като същият е спрян от Народното събрание, това може да означава отписване на огромна част от тази сума, т.е. на прост език – ЗАГУБА за 1.2 МИЛИАРДА лева.

-          Не могат да кажат и да гарантират, че материалните запаси са на стойността посочена в отчета, т.е. там стоят почти 143 МИЛИОНА лева, но колко са реално не се знае.

-          Дългове към БЕХ за 104 милиона лева са били преподписани и разсрочени, но не може да се каже дали ще бъдат събрани, защото одитора не е получил финансовите данни за тези дружества, които ги дължат. (б.а. А защо БЕХ е преподписал като не ги знае не е ясно!)

-          Одитора не е на ясно, как са определени провизиите за „Възстановяване и рекултивация на нарушени терени и свързана с минни дейности” и „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения съхранение и управление на радиоактивни отпадъци”. Простичко казано – писали са че този разход би бил определена сума, но дали не е повече одитора не се наема да каже.

Освен това се обръща внимание и на две ЗАБЕЛЕЖКИ, а именно как ще се оцени и какъв ще е ефекта от планирано от правителството преструктуриране на Българският Енергиен Холдинг и Какво се прави с въвеждането в експлоатация на Хидровъзел Цинков Камък (дори не е я напълно ясна стройността).

Всичко от гореказаното е постановено, написано и подписано към 30 Юли 2012 г. Да сте чули нещо по въпроса?! Да сте чули нещо като предприети действия с ясни срокове и отговорници?!

Това е отчета за 2011 г., а отчета за 2012 г. още не е публикуван. Той ще се публикува след изборите…

Ние разгледахме и прочетохме внимателно отчета. Има много неща за коментираме. Ще споменем само едно нещо. То е провокирано от това, че БЕХ се кани да вземе дълг за 1 МИЛИАРД лева!

 

Ето какво показва отчета на Българският Енергиен Холдинг към 31.12.2011г. :

Налични пари – 1 МИЛИАРД лева

Кредити – 1.5 МИЛИАРДА лева

Звучи странно нали?! Имаш си пари в джоба, но не връщаш кредите?! Нека направим малко пояснение, за да стане вероятно ясно. Като държи налични пари по банки за 1 милиард БЕХ получава лихва – размера на тази лихва е почти 15 милиона лева или 1.5 %. Средният процент плащан по кредити обаче е 5.36%, т.е. разликата ако се плати с наличните средства кредит в същият разчет е сума почти 39 МИЛИОНА лева за една година. Отделно правителство си взе дивидент от 141 милиона лева през 2012 г., който дивидент реално е финансиран чрез кредит. Значи държава може да емитира дълг при лихва 1% годишно, а взема пари от БЕХ, който плаща по кредита 5.36%. както се казваше в една реклама: „СУПЕР А?!”.  Щетата за държавата е 6 милиона лева.

И пак казва, това са само две от хиляди цифрички, които стоят пред очите на всички. Не си мислете, че сме вътрешни лица. Всичко това е в Интернет пространството – просто трябва да се прочете. Публикуваният „Консолидиран годишен доклад за дейността и Консолидираният финансов отчет към 31 декември 2011 година” е на този адрес: http://www.bgenh.com/UserFiles/File/12.09.2012/god.%20doklad%20-.pdf . И казвате, че няма прозрачност!?!?!?

Ето затова питам: Всички ли са луди?

Или се правят на такива…

 

4 Коментара до “ЕНЕРГЕТИКА – всички ли са луди?!”

 1. Todor казва:

  Не претендирам, че знам със сигурност какви са активите, пасивите и т.н. на БЕХ. Но изписаното в последните редове е доста голяма глупост. Има твърде много примери, в които фирми ползват заемен капитал и в същото време имат налични пари. Естествено! Наличните пари покриват задълженията, покриват плащания и т.н. От кога идеята на даден заем е да се вземе и изведнъж да се изсипят всички налични пари на заемащия и той да изпадне в несъстоятелност? Четете малко. Пък и … помислете преди да пишете. Пак да кажа, само коментирам идеята на автора на статията, тя определено е тъпичка.

  • Lecomnics казва:

   Да, прав сте. Има много такива примери. Има коефиценти за бърза ликвидност, има инвестиционни заеми има и много други фактори. Но не, не е тъпо предвид размера на наличните средства и оборота на компанията. Предвид факта, че това са пари на виждане. А и си помислете колко фирми ще си утежнят финансовите разходи с лихвите и респективно ще си намалят печалбата заради това да разполагат с 1 милиард налични при 1.5 милиарда задължения?

 2. Сашо казва:

  Ами всъщност цялата идея зад създаването на БЕХ беше да се окрупнят активите на държавата в енергетиката с цел да се финансират големите проекти. Като Белене, като Арда, въобще проекти твърде големи за финансиране без гаранции. От едно ниво нататък няма финансова сила която да финансира нещо. Няма банка или фонд който да извади 10 млрд евро и да ги тресне у масата.. независимо колко добър бизнес план имаш, това е невъзможно и реално тъй като няма такъв леквиден финансов ресурс, никъде. то и самата същност на “реалните” – бързоликвидни пари е такава – те са за джобни(да има стокооборот) и за осигуряване на илюзията за покритие на депозитите и кредитите в банките (на дребните вложители). Когато говорим за инвестиционните пари и за правителствените облигации например където сумите са в милярди парите са под други форми (сметам знаете). Та БЕХ беше замислено и реализирано като обединение което да е способно (без държавна гаранция – политическа) да гарантира инвестиционно намерение от 10 млрд примерно. Наясно сте че управлението на дружества за милярди нямат вного общо с управлението на семейният бюджет или въобще всички бизнес операции които могат да бъдат осъществени с ликвидни (книжни да кажем или депозитни) пари? ако не сте се поитнтересувайте.

  • Lecomnics казва:

   За ликвидните средства съм съгласен – както предполагам знаете от съществено значение за оценка на компания са коефицентите за ликвидност. Запознат съм и с идеята за БЕХ, но едно е идеята друго е изпълнението й! Още повече, че има коефиценти за ликвидност,които са логични и нормални и съвсем друго свръх ликвидност. Много малко компании могат да си позволят свръх ликвидност (google или Apple например) и категорично БЕХ не би трябвало да е от тях. Като допълнение не вярвам свръх ликвидност да осигури 10 милиарда за инвестиции… И последно като мнение (изцяло уважавам Вашето и ценя професионалният му изказ!) някак си е нелогично държавата да има 3 или 4 милиарда фискален резерв, а една държавна компания да държи 1 милиард. И да не искаме тогава трябва да си признаем, че сме формирали държава в държавата… И благодаря за професионалното Ви мнение.

Trackbacks/Pingbacks


Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...