“Време е да дойдат… финансистите” преди БЕХ да е станал ЕНРОН – писмо до бъдещият енергиен министър

Уважаеми Г-н/Г-жо Бъдещ Енергиен Министър,

Уважаеми партийни централи които ще го излъчите,

 

Нека още в начало да кажа, че не искам да оспорвам нуждата от специалисти по енергетика. Нeщо повече – такива специалисти са задължителни и те са единствените важни специалисти! Но… в оперативната дейност! Аз обаче не съм чул да има проблем с производството на ток! Вие да сте чули такова нещо?! Казвам с производството на ток, а не с продажбата му, защото продажбите, цената на стоката ток, която се продава и маркетинга също са в икономическата област.

От друга страна ние опираме все до финансови данни. За какво става въпрос във всички публикации от няколко месеца:

-          Висока крайна ЦЕНА на електроенергията.

-          Финансови загуби на НЕК

-          Неефективно управление на паричните потоци

-          Липса на финансов контрол

-          Нарушаване правилата на вътрешният контрол

-          Липса на адекватно ценообразуване и спад на продажбите в следствие на това

Ако всичко казано по-горе не е в обсега на корпоративните финанси, не знам кое ще е! Нещо друго – забелязали ли сте, че всички обвинения са по икономически въпроси, включително и прокурорските?! Не отговаряйте – въпроса беше риторичен.

Нека погледнем отново към констатациите в одиторският доклад за финансовият отчет за 2011 г. на Българският Енергиен Холдинг:

-          Оценката на активите е неблагонадеждна, а за определени активи не е правена

-          Стои като актив разходите направени по изграждането АЕЦ „Белене” за 1.2 МИЛИАРДА лева и тъй като същият е спрян от Народното събрание, това може да означава отписване на огромна част от тази сума, т.е. на прост език – ЗАГУБА за 1.2 МИЛИАРДА лева.

-          Не могат да кажат и да гарантират, че материалните запаси са на стойността посочена в отчета, т.е. там стоят почти 143 МИЛИОНА лева, но колко са реално не се знае.

-          Дългове към БЕХ за 104 милиона лева са били преподписани и разсрочени, но не може да се каже дали ще бъдат събрани, защото одитора не е получил финансовите данни за тези дружества, които ги дължат. (б.а. А защо БЕХ е преподписал като не ги знае не е ясно!)

-          Одитора не е на ясно, как са определени провизиите за „Възстановяване и рекултивация на нарушени терени и свързана с минни дейности” и „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения съхранение и управление на радиоактивни отпадъци”. Простичко казано – писали са че този разход би бил определена сума, но дали не е повече одитора не се наема да каже.

Всичко това са основни фактори за оценка финансовото здраве в енергетиката. А без яснота във финансите и без тяхното оздравяване няма как да се продължи напред. Сам Вие г-н Бъдещ Енергиен Министър знаете а и вашият предшественик каза, че енергетиката е болна! А ние дори не сме видели очите на финансовият директор на БЕХ, да не говорим за разяснение от страна на шефа на НЕК, който очевидно не е финансист и няма как да бъде прозрачен в тази дейност, поради липса на познания. А все пак се говори за прозрачност.

Нека вземем и емблематичното вече приблизителното разпределение (например за Енерго-Про) на сметката от 100 лева къде отива:

-          57% са за НЕК

-          9% са за ЕСО

-          10% са за зелена енергия

-          17% са за ДДС

-          7% са за ЕРП-та

Значи над 76% от приходите в енергетиката се управлява от БЕХ, а реално няма човек със специалност в корпоративните финанси, който да прави това. Защото още веднъж казваме, че основните проблеми са финансовите мътилки, а не оперативните, производствени проблеми на енергетиката.

Друг съществен момент е контрола. Вътрешният контрол е очевидно силно неглижиран, за да не кажа друга дума, а на вътрешният контрол се отдава огромно значение. Особено в енергетиката! Случайно (или пък не) цял закон бе приет в САЩ, точно заради компания в енергетиката – ЕНРОН! За незапознатите сред които съм сигурен, че е шефа на НЕК този закон е приет през 2002 г.  и е  така нареченият закон „Сарбейнс – Оксли”, който установява регулаторни правила за фирмите и за публичното счетоводство, стандарти за финансов одит и за корпоративно управление.Този закон макар и не пряко повлиява и на вътрешния одит, защото в много случаи на заден план остават именно  вътрешните одитори, чиято отговорност е не по-малка. При това има много малко доказателства, вътрешните одитори да са повдигали въпроси за въвлечените в счетоводни скандали корпорации. Вътрешните одитори имат също така и сериозна роля и отговорност за оценката и спомагат за подобряване на процесите на управление на риска, контрола и управлението в организацията, като допринася за добавянето на стойност и подобряване на дейността на организацията.

Между другото прокуратурата и тя за занижен контрол говори. Защо ли?! Пак е риторичен въпрос – и пак не трябва да отговаряте.

Ако горното не ви е убедило, то направете си следният експеримент като влезете в министерството – задайте на шефовете на БЕХ или НЕК например следните въпроси:

-          Какъв е размера на овърхеда в производството на ток?

-          До каква степен отчислените амортизации ще доведат до реинвестиране?

-          Правят ли се инвестиционни калкулации и от кого?

-          Какви са одит плановете и каква е оценката на риска от отделите за вътрешен одит?

Повярвайте ми, ще ви поискат поне седмица за писмен отговор! Един финансист ще е в състояние да ви достави отговорите за половин час при това подробно и то на бюрото ви…

За всяка болест си има лек е казал народа. И не си вземате зъболекар за сърдечна операция нали!? А са болни финансите на енергетиката г-н Бъдещ Енергиен Министър и ако не разберете, че ви трябва финансист ще откривате при напускането си като вашите предшественици странни финансови документи, които не са ви известни.

С поздрав най-сърдечен

Ваш приятел вечен

Весел Препатиланец-финансист

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...