Наздраве на политиците

Слушам и не вярвам на носът си. А носът ме сърби. Народът пък казва, че когато носът те сърби е на ядове.

Лиляна Павлова заявява пред следното – „Да, искаме да управляваме отново. Ще изработим добра програма, фокусирана върху икономическото развитие, което не е за сметка на фискалната дисциплина.” Какво означава това в пряка реч – всичко в управлението беше перфектно. Е, имаше един лош Дянков, ама него вече го няма и сега ще оправим само неговите поразии. И … гласувайте за нас. Кой е писал предната програма, как я е писал, какво означава икономическо развитие в цифри и мероприятия, как до сега никой в тази партия не разбра каква политика се провежда и прочие „тъпи”, „целящи подриване на стабилността”, „провокативни” и „неконструктивни” въпроси остават зад борда.

Но не мислете, че явно новият „икономически гуру” се спира до тук. Тя продължава – „Считам, че дефицитът нямаше нужда да е 0,4%. Дефицитът може да се увеличава. Можеше да е 1,3 или 2%. И това е лично и моето предложение. Това ще е и нашата програма оттук нататък, той трябва да се увеличи“. Да оставим настрана граматиката и как „личното” предложение стана със сигурност „програма”…  Остава въпроса – ние имали ли сме три години и половина икономически екип на ГЕРБ, респективно на държавата или сме имали the ИкономисТЪТ и the ФинансисТЪТ?! Никога ама никога и в никоя икономическа структура не трябва да има МОНОПОЛ на мнението. Допустимо е лидерство.

Всъщност нали протестите бяха срещу монополите?! Май да, но явно никой не протестирал срещу монопола на мисленето и мнението. Ще трябва да си го запишем…

После прочитаме следното мнение на КНСБ на investor.bg : „Иска се и увеличение на всички пенсии от 1 април с не по-малко от 12%, за да се компенсира натрупаната инфлация, ново повишаване на минималната работна заплата на 340 лв. още от 1 април, както и 12% увеличение на заплатите на работещите в бюджетната сфера от 1 април.” Тук ние ще се въздържим от коментар, само ще предоставим мнението на д-р Капитализъм, който след като изрева на умряло и позеленя успя на пресекулки да каже: „С тази подробност, че ако минималната се вдигне прекомерно, води до увеличаване на безработицата…”

Много спорим с д-р Капитализъм и често сме на противоположни мнения, но този път ще се съглася с него, че вместо да говорим за пазара, ние се чудим как да увеличим въздействието на държавата върху икономиката.

И накрая нека завършим с перифраза на Сентенцията на бай ти Добри към баба ти Гинка за макроикономиката от нашата статия „Макроикономика” ( http://leconomics.com/makroikonomika/ ) : „Гино, ку съ чудиш що дефицита на Бюджета ти съ вкисва и не го продаваш, дъ знайш чи е виновна макроикономиката и трябва ся с Ученото да гу изпийм, оти тъй постановява закона за търсенето и предлагането”

Наздраве на политиците!

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...