Categorized | ЛЕКОномика

Счетоводство

Виц на Бай Добри за Счетоводството

Тъй рекоха професорите:

Счетоводството представлява система за обобщаване и отчитане на документо-оборота от дейността на фирмата, като се спазват общоустановените правила. Тези правила се съдържат в Закона за счетоводството, Националните счетоводни стандарти, Международните счетоводни стандарти и всички законови и подзаконови нормативни документи, които регламентират дейността на фирмата.

Счетоводството отразява всички факти, явления и процеси, които са настъпили във фирмата през съответната отчетна година. Чрез счетоводството всички факти, явления и процеси се систематизират и обобщават в конкретни финансово-счетоводни показатели. Тези показатели в последствие изпълняват две функции:

-       използват се за нуждите на данъчното облагане и годишното счетоводно приключване;

-       използват се за целите на управленското счетоводство и финансово-счетоводния анализ на фирмата

 

Разговор с бай Добри в „При Бубата”

Бай Добри: А бре, Ученото, какво е това счетоводство? Ей го Боби-Бубата само с един молив, такива сметки ще ти спретне, че ще се чудиш цената ли е висока, виното от грозде ли се прави или просто много носиш на алкохол.

Аз-Ученото: Виж сега, бай Добри, счетоводството е важно нещо. За доказателство ще ти кажа, че даже мафията си има счетоводител и го пази като очите си. Един италианец на име Лука Пачиоли (този дори висшистите не го знаят) е поучавал и давал съвети на Леонардо Да Винчи (този вече го знаят) и даже пръв приятел му е бил.

Дай една маслинка да боцна и ще ти разкажа, що е то счетоводство и има ли почва при бай ти Добри. Така! Счетоводството е хем сложно, хем просто за обяснение. Цялата работа е да знаеш какви активи, пасиви, приходи, разходи и печалба имаш.

Бай Добри: Алоооо, келеш! Ай пак, че нещо не вдянах.

Аз – Ученото: Хубаво де. Приемаме, че ти си една фирма (не ме гледай така – фирма знаеш какво е) и трябва да направиш счетоводство:

Актив – това е, което имаш. Например: Къща имаш ли? Имаш – съща прогимназия! Имаш някой лев в банката, градинка си имаш – с чушки и домати. Прасенце си имаш и кокошки също. Десет овце, мотики, даже имаш да вземаш и някой лев от изкупчиците на мляко. Ще ти ги дадат не се ядосвай, пий една ракия. Е, това са твоите активи.

Пасиви – това е, което дължиш. А, не казвай, че не дължиш! Имаш ли версии към Бубата? Имаш! А към бакалницата? Знам, че ще платиш – ама сега имаш. Фураж си взел и още не си го платил. И заема дето го взе сина ти, Опел да си купи и него трябва да връщаш.

Сега, разбра ли, какво е? Като ти говорех за активите си чешеше тумбака и се подсмихваше, а като ти говорих за пасивите само псуваше. Е, това е разликата! Сложи сега  в една табличка активите, а в друга пасивите – ето ти баланс!

Така! Дай сега да преборим това чудо приходите и разходите.

Приходите са хубава работа. То е като да продадеш нещо. Като продадеш млякото е приход. Разход е, каквото там си разходвал, за да доиш мляко.

Бай Добри: Епа кво?! Фураж бе, Ученото. То агнето въздух не рупа, а фураж.

Аз-Ученото: Виждаш ли? Разбираш вече! Фуражът ти е разход. Разход ти е и овчаря. Не се пули! Нали плащаш на Мето-Черното да ти пасе овцете?

Това е цялата философия. После като извадиш от приходите разходите ще видиш дали си на печалба или на загуба. Разбра ли?

Бай Добри: Абе вдянах, ама я ся направи едно хчетоводство на бай ти Добри, та да вдяна ептен.

Аз-Ученото: Дадено, но после ще почерпиш. Кажи, сега, колко ти струва къщата?

Бай-Добри: Е, па има-нема 50 000 лева.

Аз-Ученото: Сега кажи колко имаш да вземаш, колко пари имаш в банката, колко пари трябва да ти дава млекаря, колко струват овцете?

Ей, така както си седяхме, му зададох един куп въпроси. Бай Добри доста се чуди и мисли, но всичко си каза. На поп, лекар и счетоводител всичко се казва.

Ето я и обещаната таблица със счетоводството на Бай Добри:

 

Баланс на Бай Добри

Отчет за Приходи и Разходи на Бай Добри

 

Отпи, Бай Добри от ракийката, цъкна с език, клати глава и пита:

-       Кво е това капитал бре, Ученото?

-       Това е стойността на всичко, което имаш, като извадиш от него всичко, което трябва да плащаш. Един вид имането ти!

-       Бре, бре – ами, че то аз съм бил богат, бре.

-       Като си богат, черпи по едно сега!

 

Той се почеса по наболата четина и каза:

-       Ми кво, шъ стане като продам овцете?

-       Тогава съставяме счетоводна операция. Това е основата на цялото счетоводство:

 

Дебит: Пари у джоба

Кредит: Приход от продажба на овце

 

Дебит: Приходи от продажба на овце

Кредит Овце (намаляват)

Кредит Печалба (прекрасно нали?!)

 

Така показваме, че имаме повече пари и по-малко овце. И това цялото, променя Актива на Баланса. И после имаме приходи от овце и печалба ако е рекъл Господ!

 

Тук влезе, обаче баба Гинка и подпирайки се на бастуна се разфуча:

-       Добреее, чумичката да те тръшне! Как шъ продаваш овцете бре разсипник дърт такъв?!

-       Ама, прибирай са ма, ний тук за наука говорим. Сметководство ей… Ти знайш ли кво е тва, а?!

Последвалият разговор не обслужва нашите „научни” цели. Тук е мястото да споделя, обаче:

 

Сентенцията на бай  Добри за счетоводството:

Счетоводството е едно такова, дето ти показва на хартия и научно колко струваш. Язе струвам петдесе и кусур хиляди лева. А ти Гино, ти си само един пасив – тъй да знайш!

 

Виц по въпроса:

-       Г-н Директор, вярно ли е че имате любовница?

-       Не знам, трябва да питам в счетоводството…

 

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...