„Шъ ни клеца ли АЕЦ-а?“ или „Колко струва „Мерседес-а“?“

Пием си тази сутрин кафето с Бубата и той върти, сучи все му е мисълта за това което гледал по БНТ в предаването „Референдум“.

Бе Ученото, е аз па не разбрах колко струва тоя пусти АЕЦ. Викат 4 милярда, ама реално било 5 милярда. Пък другите викат – десет милярда евра било, пък даже и 22 милярда лева. Аре ти си по сметките, сметни го там и поне на назе кажи, оти иде време да гласуваме.

Помислих си, как ли да отговоря на този въпрос. Още повече че референдума има политически оттенък, а ние се пазим от политиката като дявол от тамян. Нека не забравяме, че и Бубата дори не казва правилно милиард, а му вика „милярд“.  Реших, че все пак не може да стоим в страни от цялата „дандания“ и че ще се опитам да му дам отговор. Или поне „един вид“ отговор…

Ми Буба, нека те попитам аз теб пък нещо. – погледнах го и видях учуденият му поглед – Колко струва един Мерцедес и скъпо ли е това?

Бубата взе да мига на парцали. Както се казва – Нерде Ямбол, нерде Стамбул?! Преглътна първоначалната изненада и мина в нападение:

А бре Ученото, оти се правиш на улав. Язе те питам за АЕЦ-а, кви Мерседеси, кви пет лева. Ку искаш още едно кафе шъ ти напрая да са освестиш.

Че си поисках кафе си поисках. Но, че не беше „улав“ въпроса ми – не беше. Така, че като отпих от новото си кафе реших, че вече наистина е време да не се „будалкам“ с Бубата, а да му обясня какво имам предвид с Мерцедес-а или както той му казва МерСедес-а.

Въпроса ми всъщност беше, колко струва Мерцедес и скъпо ли е това. И той наистина има връзка с АЕЦ. И не само с АЕЦ, а и с всяко друго инвестиционно решение. АЕЦ е голям инвестиционен проект. Като, че ли това не се споменава почти никъде или почти никой не обяснява смисъла му. Ето тук е именно и аналогията с колко струва Мерцедес и скъп ли е той.

На този въпрос реално не може да са отговори. Веднага обясняваме защо. Един Мерцедес може да струва и 1 000 лева, ако е стар, прогнил или блъснат. Той може да струва и 200 000 лева, ако е последен модел “S”-класа и с всички екстри. Мерцедес-а може да струва и 500 000 лева, ако е специален ТИР с последните технологични въведения. Може дори да е и повече. Ето защо е трудно да се отговори за цената на АЕЦ, ако няма твърди и ясно обяснени параметри на сделката. Ето защо е странно, че само се подмятат цифри, без да се покажа пълните спецификации. Ако няма такъв подход, всички отговори на нашият въпрос – „Колко струва един Мерцедес?“ – ще са верни. Да, той наистина струва и 1000 лв., 200 000 лв. и 500 000 лв. Всяка една от тези суми ще е вярна при така зададеният въпрос.

Бубата се ухили и каза:  Начи Ученото, са да си го кажем кът за наши хора – на глупав въпрос, умен отговор няма, нъл тъй?

Не знам „дъл е тъй“, но не отговорихме на въпроса – „Скъп ли е Мерцедеса за 500 000 лв.“ ? А верният отговор както на всеки икономически въпрос е  - „Зависи“. Наистина звучи като много скъпо, но ако се пресметне, че може да генерира по 400 000 лв. оборот всяка година от дейност в случая с този ТИР, при печалба от 150 000 лв., тогава излиза, че ще можем да си изплатим камиона за 3 г. и няколко месеца, а след това да реализираме и допълнителни печалби примерно в рамките на още 3 години. С други думи – тогава не е скъпо. Но ако печалбата по 1 000 лв. на година, като и тя не е сигурна – тогава пък е скъпо.

Опа, па се оплетох като пате у кълчища – въздъхна Бубата – Начи па са ни задали глупав въпрос, на който няма умен отговор?

Според нас се изисква отговор на въпрос, който е изключително тежък дори за огромна консултантска фирма. При това, без да е дадена надеждна информация, на която да се базира този отговор. С други думи ще си позволим да цитираме радио „Куруча“, които май дават най-правилният отговор на така зададеният въпрос:

Въпрос към Радио „Куруча“ – Добре де колко милиарда струва Белене – 4  или 10?

„Или!“ – кратко отговаря Радиото

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...