Вчера в Енергетиката – „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет”

Вече в няколко публикации, включително и вчера (http://leconomics.com/energetika-kradliv-ili-nekompetenten-izberete-sami/ ) информираме нашите читатели за икономическите проблеми в енергетиката. Днес избрахме като заглавие на статията ни заглавието на емблематичната книгата на Робърт М. Пърсинг (силно ви препоръчваме да я прочетете ако не сте я чели) във връзка с вчерашните престрелки в енергетиката. Направихме го по две причини. Едната е, че подзаглавието на книгата е „Изследване на стойностите”, което е говорящо само по себе си. Втората е че можем много умело да перифразираме началните бележки на автора, защото толкова прилягат на случилите се вчера събития в енергетиката, а именно престрелките Делян Добрев-БСП-Прокуратура. Да започнем с перифразата:

„Това, което следва, е почерпено от действителността. Макар че много неща са с чисто реторични съображения, в основата си всичко трябва да се приеме като истина. В никакъв случай обаче не бива то да се свързва с неимоверното множество понятия, отнасящи се към теорията и практиката в енергетиката. От друга страна пък, няма и кой знае каква връзка с икономиката.

Нека започнем с това, че г-н Делян Добрев вчера е разбрал какво е състоянието на държавните дружества, на които той е бил принципал като Министър на икономиката, енергетика и туризма: „Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да построи апартамент и отгоре на всичко да гарантирате, че ще ползвате този апартамент 15 години под наем и то при добра норма на възвращаемост”. С това си изказване г-н Министъра на икономиката, доказва, че разбира от всичко друго но НЕ и от икономика. Първо, г-н Добрев това, което е направено няма нищо общо с даденият от вас пример, най-малкото защото смисъла на термина „поръчител” е съвсем друг. Второ всеки българин вземащ кредит от българска банка си залага не само бъдещите доходи, но си залага и имуществото и доходите на поръчителите си и в много от случаите дори доходите на роднините си. Не само това, но и вероятно плаща определен процент авансово за да му се построи апартамент. Друг е въпроса, че ако го прави, то той не плаща наем и придобива собствено жилище. Ако не ми вярвате подпишете договор за ипотечен кредит. Трето, защо не кажете как вие бихте го направили, а само установявате как сте изненадан от „ланшният сняг”? Бихте ли подписали договор за строеж на ТЕЦ и да вкарате инвестиции? И най-вече защо?

Г-н Димчо Михалевски, депутат от БСП пък възкликна, че било скандално министъра сега да разбира това. Така е г-н Михалевски и ние още вчера го казахме. Още вчера ни се щеше да възкликнем с израза употребен от един бивш министър на вътрешните работи: „Егати и държавата щом тоя й е министър”. Но… Има едно голямо но! Защо не вземете да обясните каква е практиката в енергийният бизнес в развитите страни?! Защо не казахте в каква икономическа ситуация за вземани тези решения, от кого, какви ползи са донесли на държавата, как са били направени изчисленията и при какви допускания и т.н. и т.н.

Накрая ще ни разберете защо ще завършим пак с цитат от началните бележки от книгата на Пърсинг:

„А кое е добро, Федър,

и кое не е добро —

трябва ли да искаме от когото

и да било да ни каже

тия неща?”

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...