Европейски средства – на 300 по 500

Новината, която днес се дискутира изключително много е получаването на средства по Оперативна програма “Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” от Пайнер. Проекта за финансиране е  “устойчив икономически растеж и запазване на лидерските си позиции в подготовката и реализирането на качествен медиен и музикален продукт не само на родния, но и на международните пазари, в коитотелевизия Планета се излъчва“.

Тъй като става въпрос за пари и ние решихме да напишем няколко думи. Доктор Силиконкова, която по разбираеми и бихме казали дори очевидни причини, направи първият коментар: „Мине е кой знае какво! Едни 500 кубикови цици са 3200 евро. Значи с тия пари ще стигнат най-много за 300 певици!“. Така е и дори ако трябва да сме още по-конкретни, вероятно има амортизирани такива от по-старите певици на пазара.

Това разбира се е веселата страна на нещата. Много по-любопитно е защо това предизвика толкова голям отзвук. Какво лошо се е случило?! Лично авторът забранява да се слуша поп-фолк в негово присъствие, но като икономист е длъжен да заяви само едно: Браво!

„Що браво бре? Нъл ги мразиш!“ – възкликна недоумяващо Бубата.

Първо не ги мразя, а просто не ги одобрявам. Второ, „Браво!”, защото фирма „Пайнер“ е икономически субект. Като такъв той търси възможност за по-правилно и по-добро предлагане на продукта си, а именно музика. Този икономически субект печели от това. Дейността му не е забранена от закона. Този икономически субект за пореден път показа, че е изключително предприемчив. Не само реализира най-масово своят продукт, но явно и най-успешно открива средства за своят бъдещ растеж и по-доброто качество от чисто технологична гледна точка на продукта си.

Кое е страшното?! Страшното е това, че точно фирмата предлагаща „морално лош“ или по друг начин казано „junk” продукт (поне според доказани и недоказани естети) получава допълнително средства. Е да, но пък и McDonalds предлага „junk food”(в превод – боклук храна)! И я предлага изключително добре и на изключително добра печалба. Просто, който не я харесва – да не я яде.

Накратко – ние лично не намираме нищо лошо в това, че собственика на „Пайнер“ и неговите мениджъри са се представили като отлични предприемачи и са се възползвали и от тази възможност. Напротив – поздравяваме ги.

За нас проблема е друг. Проблема е защо т.нар. „компании – промоутъри“ (ужасен термин) лансиращи млади и талантливи поп и рок певици не са добри предприемачи?! Какво на тях им попречи?! И как да се помогне на тях, за да им отпадне тази трудност. Защото поне според много хора и продукта им е по-качествен.

Бубата ме погледна и каза – „Ех, дето е текло, пак там шъ тече бре Ученото. Затуй!“

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...