И Вие сте прав Колега…

В своя статия (Простички полезни прогнози за икономиката през 2013 г., част 2-ра) написахме:

“Ако не бяха изплатени добавки към пенсиите в края на 2012 г., то бе не толкова заради липсата на средства и демонстрация на силна бюджетна дисциплина, колкото че проблема с недоволните пенсионери бе решен със заложеното в Бюджета увеличение на пенсиите.”

Десетина дена по-късно в свое официално изявление Европейската комисия потвърди нашата констатация:

“ Hе съществува връзка между коледни надбавки и Кохезионния или структурните фондове. Решенията във връзка със социалните плащания на пенсионерите са изключителна компетенция на съответната държава членка и не зависят от сумите, които ЕК възстановява в рамките на Кохезионния или структурните фондове.”

Министър Дянков реагира светкавично и каза, че има такава зависимост и обясни компетентно, че тя се дължи на спецификата на дефицита на касовата основа. Той също така заяви, че:

“Този показател по Закона за държавния бюджет за 2012 г. трябваше да е 1,1 млрд. лв. и ако от Брюксел не бяха направили окончателните плащания до края на годината, дефицитът щеше да мине заложения по закон. Очакваха се плащания за около 800 млн. лв. За да запазим фискалната рамка такава, каквато е по закон, трябваше да се застраховаме и да предвидим и възможността тези пари да бъдат преведени и следващата година”.

Чудя се единствено защо никой журналист не попита – Ами ако преведат парите в края на годината, както и стана защо не обявихте още тогава къде ще отидат? Или пък – Защо говорихте през цялото време за Бюджета и възможностите му, а не за касовата основа?

Бубата обаче не издържа на цитатите и въпросите и обобщи: Утепа ме от цитати бре Ученото. На мен цялата тая работа ми напомня на един виц или май по-скоро тъпизъм:

Професор решава уравнение на дъската. В аудиторията се изправя студент и казва – Г-н Професоре, в решението ви има грешка в тази и тази част. Професорът оглежда формулата обръща се и казва:

-       Прав сте колега.

Минута по-късно друг студент става и казва:

-       Г-н Професоре, мисля, че на това място, което спомена колегата, че е грешно, всъщност е правилно във формулата.

Професорът оглежда отново формулата обръща се и казва:

-       Прав сте колега.

Сяда си вторият студент, но веднага става трети и казва:

-       Ама г-н Професоре не може и единият и другият да са прави!

Професора поглежда третият студен и казва:

-       И Вие сте прав колега…

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...