Финансите, които ще завари папа Франциск І – Финасовите отчети на Ватикана

ThePopeСлушайки коментарите снощи по CNN, отчетохме, че едно от предизвикателствата с които трябва да се справи новият папа са финансите на католическата църква. Верни на икономическа насоченост на нашият сайт ние решихме да запознаем нашите читатели с финансовите отчети на Ватикана. Да,  има такива! Нещо повече, считано от 1981г.  (главно заради подозрения че Ватикана крие несметни богатства) папа Йоан-Павел ІІ нарежда да се публикуват годишните финансови отчети. Ето линк и към последният отчет за 2011 г. http://www.news.va/en/news/holy-see-financial-statements-for-2011 .

За да се разберат представените по-долу данни е необходимо да дадем малко разяснения. Първото, което трябва да се подчертае е, че финансите на католическата църква са силно децентрализирани, т.е. отделните католически обединения по света имат свои отделни Бюджети. Пълното консолидиране на всички католически църкви, ордени, манастири, неправителствени организации е т.н. вероятно е непосилно. Вторият съществен момент е, че съществуват множество финансови институции и фондове, които са под пряко или непряко управление на католическата църква. Трето, но не последно е, че няма и не може да съществува реална оценка на активите на католическата църква (по друг начин казано Баланс на Ватикана). Само един пример в тази насока – опитайте се да дадете оценка на стенописите само в Сикстинската капела и си представете милионите други произведения на изкуството съхранявани от католическата църква. Или пък си представете оценката на катедралата Свети Петър…

След тези предварителни разяснения нека разгледаме специфичните финансовите отчети на Ватикана. Данните са в три основни направления. Ще ги разгледаме едно по едно.

Първото направление, по което се дават данни, това е за Папският престол. Реално това е духовното управление и свързаните на католическата църква финанси на духовниците (за по пълно разяснение ето линк за това направление http://www.vatican.va/phome_en.htm ). Това е и най-губещото направление (като финансови показатели) на Католическата църква, както се вижда и на графиката показваща дефицитите/излишъците за периода 2007-2011 г.:

PapskiPrestoGraph

Второто направление, по което се дават данни, това е за държавата Ватикана. Реално това е администрацията за функционира държавата Ватикана и респективно нейните финанси. Един такъв пример е Пощата на Ватикана (ето и линк http://www.vaticanstate.va/content/vaticanstate/en.html ). Данни за дефицита/излишъка на държавата Ватикана за периода 2007-2011 г. са:

VatickanaGraph

Последното съществено звено, за което дава информация католическата църква са даренията на вярващите за Светият отец, които той използва да изпълнява своите евангализаторски функции и да дарява от своя страна нуждаещите се  ( ето линк към сайта за даренията http://www.vatican.va/roman_curia/secretariat_state/obolo_spietro/documents/index_en.ht ) Ето и размера на тези дарения за периода 2007 -2011 г.

DareniqGraph

Както се вижда има не само хроничен дефицит при финансите на папският престол, но и спад в даренията. Като добавим към това и скандалите с Ватиканската банка (истинското име на тази църковна институцията е Institute for Works of Religion), включително и обвиненията за пране на пари, разбираме, че освен да бъде духовен водач на 1.2 милиарда католици от папа Франциск І се очаква да бъде умел администратор и донякъде финансист.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...