Хайде с думи прости по икономическите въпроси на деня – Как да се увеличат доходите?

Нашият сайт се появи с желанието да се противопостави на съществуващата практика „видни експерти” по телевизията и радиото да дават сложни обяснения на прости икономически събития или икономически термини. Вече се е натрупала критична маса от непознати за масовият читател термини в икономиката. Натрупало се е огромно празноговорене и липса на простички и ясни обяснения на икономическите процеси. Хайде сега простичко в няколко статии, за да е кратичко да си ги кажем важните икономически въпроси и простичките им отговори!

 

Как да се увеличат доходите?

Всички вече разбраха, че проблема не е в цената на тока, а в доходите от които се плаща тази цена. Доходите идват от три страни – от бюджета, от фирмите и от кредитите. Това е истината и тя е простичка. Няма нужда от много сложни термини.

Бюджета означава данъци, такси, акцизи и т.н. събрани от хората и фирмите. Пак простичко казано – колкото съберем, толкова и 3% отгоре можем да похарчим.

Фирмите произвеждат и продават своята продукция или услуга – така плащат заплати. Колкото повече продават и произвеждат, толкова повече хора на по-високи заплати ще наемат.

Кредитите са хубаво нещо – вземаш пари и ги харчиш. Проблема е, че ще ги връщат децата ти. Чуват се призиви за мораториум на дълговете. Звучи хубаво и помага за кратко, но пък вече го преживяхме с мораториума по външният дълг на Луканов. Години трябваше след това да сърбаме попарата на това решение.

 

Решение:

„Бюджет” не е дума сакрална! Бюджет не е интегрално смятане и квантова физика. Бюджета е проста математика. Направете го прозрачен и го обяснете. Няма смисъл народа да знае, че на европейски крава е „Мууууу”, а да не знае какъв е Бюджета му.

Фирмите не искат нищо особено – искат правила по които да осъществяват дейността си и наказание на тези, които не играят по правилата. Простичко нали?! Да го кажем още по-простичко – „Който играй пИчели, който нИ играй (по правилата) нИ пИчели!”.

Емитиране на дълг – съгласен, но с инвестиционна обосновка за какво ще отиде и как ще се върне и от какви приходи. Нищо по-различно от правилата за фирмите когато вземат кредити.

 

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...