Хайде с думи прости по икономическите въпроси на деня – Новият парламент и правителство да разбият монополите?

Нашият сайт се появи с желанието да се противопостави на съществуващата практика „видни експерти” по телевизията и радиото да дават сложни обяснения на прости икономически събития или икономически термини. Вече се е натрупала критична маса от непознати за масовият читател термини в икономиката. Натрупало се е огромно празноговорене и липса на простички и ясни обяснения на икономическите процеси. Хайде сега простичко в няколко статии, за да е кратичко да си ги кажем важните икономически въпроси и простичките им отговори!

 

Новият парламент и правителство да разбият монополите?

Е точно те, няма как да го направят! Предполагам, че това твърдение ще предизвика полемика, но това е истината.

Истината е, че това не е работа на правителството. Правителството е изпълнителната власт. Тя действа съгласно законите, решенията по международни спогодби и сключени договори. Тя е длъжна така да действа!

В настоящата ситуация това е работа на прокуратурата и сметната палата. Казвам го, защото проблема се подменя и се натоварва новото служебно правителство с невъзможни очаквания.

Проблема не е в монополите, а в липса на правна и регулаторна среда, в която да оперират. И в безнаказаността на порочните практики.

 

Решение:

Проверки от сметната палата на всички по веригата – регулаторни органи, министерства и ключови енергийни предприятия. Но не само това, а и пълна прозрачност на резултатите. Дори временните. И разясняване на тази резултати – схеми, виновници, кои нормативни изисквания не са спазени и т.н.

Проверка и смяна на вътрешните одитори. Да, съществуват такива! И те не са малко на брой! Нека публикуват дейността си и резултатите от нея! Задаване нови приоритети! Изискване и разработване на одит планове. Ако трябва помощ от одиторските компании за инструментариума. Не е сложно! А и инструментариума съществува. Накарайте го просто да заработи!

Прокурорски проверки на лицата, които са допуснали отклонения от законовите норми и съд за тях. Простичко казано – бързо, прозрачно и с ясни резултати. Прозрачност на дейността на прокурорите. Не просто една пресконференция с едно общо твърдение че има нарушения и че се подготвят нещата.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...