Колко струва да си българин?! Според нас точно 1 783 722.91 лв.

Президента Плевнелиев върна за ново разглеждане текстове от преходните и заключителните разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите, с които са приети промени в Закона за чужденците в Република България и в Закона за българското гражданство. В съобщение на пресцентъра на Президенството се казва: „Анализът на подобни разпоредби в страните-членки на ЕС, показва, че те са несравнимо по-облекчени по отношение на изисквания, при които се получава право на пребиваване (дългосрочно или постоянно) – Ирландия и Гърция – 300 хил. евро; Естония – 63 900 евро; Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места и т. н. Нещо повече, световната практика показва, че този инструмент се използва за стимулиране на инвестициите в по-бедни райони и такива с по-висока безработица. В България са трите най-бедни региони в ЕС.“ В сегашната си версия нашите закони изискват разрешение за постоянно пребиваване при вложени 1 млн. лева в българска кредитна институция по договор за доверително управление, а за реална инвестиция се изискват 4 милиона лева и 50 работни места.

Бубата ме прекъсна и попита – „Бре Ученото, то за мен това са много пари, ама ти кажи колко е тва – много ли, малко ли?“

След като направих някой изчисления му отговорих, че гражданството трябва да струва точно 1 783 722.91 лв.

„Бре Ученото си е учено! Ама как го изчисли ей тъй, че и до стотинката бре?“ – додаде пак Бубата.

Обяснявам! Ако си спомняте в наша публикация от 19.10.2012 г. ви съобщихме, че Института за пазарна икономика е направил сметка колко струва Бюджет 2013г. на всеки един българин. Сметката показваше 4 320 лв. От друга страна данните показват, че средната продължителност на живота в България (проучването е на ООН) е 73 години. Приемаме, че ще ни струва всяка година със средно 4% повече в сравнение с предходната. Така изчислено, ако сте се родили днес 2013г. ще ви струва 4320 лв., 2014 г. – 4492.80 лв., а след 73 г. ще ви струва да сте българин точно 72 758.57 лв. Значи бъдещата сметка на един нов човек е точно 1 783 722.91 лв.

Ние не казваме, че сме съветници към Президентството, но считаме, че Президента е прав – 4 млн. лв. за българско гражданство е малко множко!

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...