Що пък да не се срещне бизнеса с правителството?! – част 3-та

На 03.12.2012 г. се проведе седмата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от в-к „Капитал“.

Почти всички участници от страна на управляващите в момента се обединиха около няколко приоритета за бъдещото развитие на България в икономическата сфера. В няколко публикации ще представим тези приоритети.

Третият приоритет около, който се обединиха участниците е стимулиране на вътрешното потребление и активизиране на износа, както и развитието на България като добре позната туристическа дестинация. По отношение на износа Министър Добрев декларира и желание за неговото подпомагане. Той посочи като пример в тази връзка обърнатият поглед към Китай и вече предприетите стъпки в тази насока, а по отношение на туризма даде пример с ниши, като СПА туризма, които тепърва могат да се използват.

Бяха споменати от г-жа Кристалина Георгиева и диференцирана бюджетна консолидация; възстановяване на нормалното кредитиране – включително и с преоценяване на държавната роля в тази област; стимулиране на растежа, както и борба с безработицата. Президента Плевнелиев от своя страна декларира стратегическа визия, която обобщи с думите: “България не трябва да изнася суровини и мозъци, а продукти с добавена стойност. Да бъде не страна на евтината, а на ефективната работна сила”. Стратегическо послание имаше и Министър Дянков, който той направи като заяви, че би искал всички министри да декларират какви реформи ще направят за следващите четири години, не само до края на 2013 година.

Нашият коментар: Отново липсват цифри. Отново имаме намерения, а не конкретни стъпки с конкретни цели и конкретен отговорник. Това води и до чисто математическо екстраполиране при направата на Бюджета, а не до неговото изграждане на база на постановени цели. Разбира се може и да не е работа на един министър да изготвя подобни конкретни цифрово изразени проекти, но такива трябва да съществуват. Може би именно причината за едни и същи грешки е средното управленско ниво на администрацията, която е почти несменяема и работи по един и същи начин, независимо коя е управляващата партия.

Коментар на Бубата: Абе Ученото, то хубаво всички тия работи ги подготвят и ги приказват с едни такива купешки сложни думички, ама народа го е казал отдавна – лозето не ще молитва, а иска мотика.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...