Простички полезни прогнози за икономиката през 2013 г., част 1-ва

Най-трудното нещо, когато говорим за икономика е прогнозирането. Всяка правилна прогноза води до правилно планиране на дейността – респективно до по-добри финансови резултати. Неочаквано за неспециалистите, но напълно вярно е, че за колкото по-далече в бъдещето се прави дадена икономическа прогноза, толкова по-лесна е тя.

Това е особено валидно, когато се прогнозират дългосрочни глобални процеси. Основната причина е, че истински значимите фактори (променливите), които трябва да се вземат под внимание или казано на икономически език – носят висока корелативност са сравнително малко. Колкото по-малко са факторите, толкова вариативноста в прогнозирането е по-малка. Ето два такива примера  за „лесни” прогнози – цените на хранителните продукти ще се покачат и ще са много по-високи след 100 г. Защо е лесно това да се предвиди!? Ами по простата причина, че нараства населението – респективно търсенето и намаляват обработваемите площи, заради климатичните промени и заради човешкото въздействие мърху природата. Да, може да има период на покачване, както и период на сравнително силен спад, но когато се вземе началната точка и крайната такава прогнозата ще е 100% вярна. Има огромна несигурност единственно от гледна точка на катаклизми (например войни) или фундаментални открития (например нов вид енергиен източник), но честно казано тях никой не може да предвиди и те са често в областа на футурологията.

Така че е простичко нали?! Ето защо преобладават прогнозите „на ангро” от знайни и незнайни икономисти, както и от куп хора, които не са отваряли книга по икономика. Има и един друг фактор – почти никой от хората, които прочетат тази прогноза няма да е жив след 100 г. Така, че ние няма да правим толкова дългосрочни и „лесни” прогнози. Ние ще се опитаме и да не даваме икономически прогнози ,показващи колко учен е автора, а да следваме нашето верую, че нищо не е толкова сложно колкото ни го описват. Ще се опитаме и да поемем „огромният риск” да направим краткосрочна прогноза – това означава прогноза за 2013 г. И най-вече, желанието ни е не да напишем поредната статия, а да дадем насоки за поведение на хората, които нямат икономически познания за това какво да очакват. Така те ще могат да си направят план за икономическо си поведение и ще имат по-правдиви очаквания за ежедневните си реакции. С други думи да са подготвени и да реагират икономически адекватно.

Без да се мислим на „велики”, вярваме, че никъде другаде няма да намерите такъв анализ. Не заради друго, а защото не обслужва никакви конкретни бъдещи облаги. Приемете, че нашият сайт е „пиратът” в икономическото пространство, т.е. целта ни е безплатно да се помага на хората да се ориентират в мъглявите формулировки и скритите в ръкава джокери на политиците. Не продаваме сензации, т.е. списания или вестници, не членуваме и в партия, нито сме собственици на голяма фирма, която да извлече евентуална полза от тази публикация. Колкото и „смехотворно” да звучи в днешно време – работим на „ползу роду”.

Понеже сме си поставили за цел всяка наша публикация да не надминава страница и половина стандартен машинописен текст ще разделим нашите прогнози в няколко поредни публикации в следващите няколко дена.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...