Простички полезни прогнози за икономиката през 2013 г., част 2-ра

За 2013 г. всичко което ще се случи в икономиката ще се концентрира около факта, че е изборна година. Друго, което задължително трябва да се спомене е , че голяма част от нещата, които ще се случат вече са програмирани в Бюджета за 2013 г. Ако сте се чудили защо имаше толкова дискусии за този Бюджет сега ще ви стане ясно.

 

Преди изборите

Да започнем с вече известното, т.е. 99% сигурното – пенсиите се вдигат от 1-ви Април (1% са за крайно негативни и неочаквани икономически или политически събития). Каквото и да ни говорят политиците, целта е не само да се компенсира инфлацията за периода, но и да бъде достатъчно близо до изборите за да бъде неутрализирана кампания от опозицията за липсата на социална политика на правителството. Магистралата до Бургас вече е финансирана и чака само откриване. Ще се открие! Дори ако ще и да липсва един пласт асфалт! Все пак това е диаманта в короната на четиригодишният мандат. Още нещо, което също е 100% ясно – изплащането на дълга през януари е вече обезпечено със средства. Това също е допълнителен актив.

След акумулирането на данъчните плащания докъм края на април ще бъдат разплатени и част от забавени плащания от страна на държавата към фирми. Не напразно се говори за подпомагане на дребният и среден бизнес от управляващите. До началото на юли можем да очакваме малко допълнителни „бонуси“ – дребни, но много на брой инициативи подпомагащи ключови за изборите икономически субекти и социални групи. Това ще са неща, които не са напълно заложени в Бюджета или такива, които могат да бъдат изтеглени напред – заплати в кръвни центрове, учителски заплати, субсидии в ключови отрасли, разрешения за строителство на лифтове и други подобни. Ако не бяха изплатени добавки към пенсиите в края на 2012 г., то бе не толкова заради липсата на средства и демонстрация на силна бюджетна дисциплина, колкото че проблема с недоволните пенсионери бе решен със заложеното в Бюджета увеличение на пенсиите. По този начин остават допълнителни средства именно за други инициативи в ключови за изборите икономически субекти.

С други думи ако имате нещо да искате и да имате шанс да го получите момента е до изборите.

 

След изборите

След юли  месец, до направата на нов Бюджет няма да се случи нищо, независимо от това какво правителство ще дойде на власт. Единственият проблем ще бъде ако след изборите парламентарната конфигурация не може да състави правителство. Тогава „безвремието“ ще продължи по-дълго и може да стопира голяма част от инвестиционни намерения и европейски програми. Макар и това да не рефлектира веднага, труса от това ще отеква и през 2014 г. Друга реална опасност няма. И да не се състави обаче правителство ще има достатъчно време да се измисли „национално-обединяващо”, „компромисно, но в интерес на страната” или пък „необходимото” правителство. Такива словесни еквилибристики ще навлязат масово в речника на социолози и политически коментатори, които ще препускат от студио в студио, за да обясняват очевадното… То разбира се не е важно. Важното е, че икономиката ще е в очакване и ще върви по инерция. Всичко ново и интересно в областта на икономиката ще се случи след предлагането на Бюджета за 2014 г. Нека не забравяме, че промяна на правителството (т.е. правителство без ГЕРБ) ще доведе до смяна на висши чиновници и средни такива. Това разбира се ще бъде съпроводено от блокаж на работата в министерствата и учреждения, чиито служители ще се снишат докато стане ясно какво ще следва.

С други думи, ако мислите да имате работа с държавните учреждения или правителствени институции се опитайте да свършите с това до изборите. След тях не се знае. Или поне ще е времеемко и свързано с много грижи.

Опитайте се също така ако сте зависими от Бюджета под каквато и форма да е като входящи парични потоци, да успеете да се запасите с търпение през втората половина от годината.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...