Съботен урок по български език и математика

Час Първи – Математика

Условие на задачата: В изказване на Министерския  съвет се казва, че средната заплата се е увеличила с 13.16%, като в същото време щатните бройки са намалени с 13.84%.

Пита се: Как е станало?!

Отговор: Да приемем, че разходите за заплати са 11.3 млн.лева, а служителите 11300 човека. Като разделим числителят и знаменателят се получават 1000 лв. средна работна заплата. Ако пък разделим знаменателя на 1.13 (намалението с 13%) се получат 10 000 човека. При новото изчисление деленето на 11.3 млн.лева (разходите за заплати) става със знаменател 10000 – толкова е намаленият брой хора. Така получаваме нов размер на средната работна заплата от 1130 лв., т.е. увеличение с 13%!

Въпрос от Бубата: „Абе мама му стара, а къде отиде спестяването за данъкоплатеца!?“

 

Час Втори – Български език

Контролно упражнение: Да се напише есе!

Тема: Да се развие съобщението на Министерския съвет:  „Съкратени са 9954 щатни бройки”. Есето да се базира на руската класическа литература.

Подсказка: Препоръчваме ползването на препратки към произведението на Николай Василиевич Гогол „Мъртви души”. Също така да се внимава в изказа на Министерския  съвет – написани са думите „щатни бройки”, а не „човека”.

Коментирайте

Безплатен Абонамент

Получавай безплатно най-новите новини и истории.

Без спам! Винаги можеш да се отпишеш.

Следвайте ни

RSS FeedFriend me on FacebookFollow me on Twitter

Анкета

Икономическите програми на партиите ще са:

View Results

Loading ... Loading ...